Roemer: SP is niet anti-Europees

Redactie

Emile Roemer bestrijdt dat de SP een anti-Europese partij is. De socialisten hebben alleen problemen met het democratische gehalte van de Europese Unie en het neoliberale beleid dat vanuit Brussel wordt opgelegd. Dat zei de SP-leider woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen.

"Europa is een continent, daar kun je niet tegen zijn. De samenwerking heeft ons inmiddels zestig jaar vrede opgeleverd", zei Roemer. De SP wordt vaak als anti-Europees aangeduid, maar dat is volgens Roemer onterecht. "Laat niemand zeggen dat wij tegen Europa zijn", zei hij onomwonden.

Wel vindt Roemer dat de vorming van een politieke unie veel te snel gaat. Dat steeds meer bevoegdheden worden overgedragen aan Brussel wordt volgens Roemer niet begrepen door normale mensen. Hij laakt het democratische gehalte van de EU. "In tijden van crisis hebben we niet minder, maar juist meer democratie nodig."

De Europese schuldencrisis bewijst volgens de Roemer het failliet van het huidige systeem, 'waarin regels zijn geschrapt en hebzucht vrij spel heeft gekregen'. Hij pleitte voor sanering van de Griekse schulden. Dit zou vooral voor rekening van de private sector moeten komen.


Roemer: SP is niet anti-Europees (Foto: Novum)