Nederlands binnenvaartschip geborgen

Redactie

Het Nederlandse binnenvaartschip dat sinds vorige week de scheepvaart in de Noord-Duitse rivier de Hunte blokkeerde is geborgen. Woensdagochtend slaagden de bergingsspecialisten erin het schip los te krijgen. Dat melden de Duitse scheepvaartautoriteiten in Bremen. Het schip van 85 meter lang werd opgetild en bij hoogwater door een sleepboot losgetrokken.

Het schip werd opgetild aan twee dikke stalen kabels die een Nederlands bergingsbedrijf dinsdag al onder de Janine door had getrokken. Daarna werd het water uit het vaartuig gepompt en werden gaten en scheuren in de scheepswand gedicht. Bij het optillen kreeg het schip zijn eigenlijke vorm weer terug. Het bleek zonder verdere versterking te blijven drijven.

Het Nederlandse schip strandde vorige week dinsdag met pech in de zijrivier van de Weser en raakte met de boeg vast in de oever. Door de stroming kwam het met zijn achterkant tegen de andere oever van de rivier te liggen. Bij laagtij brak het schip onder zijn eigen gewicht doormidden

De rivier in de deelstaat Nedersaksen wordt waarschijnlijk donderdag weer vrijgegeven voor de scheepvaart. Daarmee komt een einde aan de dagenlange vertraging die het gevolg was van de ingestelde omleiding.