Cohen: kabinet moet vertrekken

static

Hoewel zijn partij het kabinet steunt als het gaat om de Europese schuldencrisis of het pensioenakkoord, ziet PvdA-leider Job Cohen de regering toch het liefste vertrekken. Dat zei hij woensdag bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

"Het land is ermee gediend als er zo snel mogelijk een ander beleid wordt gevoerd", zei Cohen. "Als dit kabinet dat niet doet is er alle reden voor om te zeggen: kabinet, ga."

De PvdA-leider werd van verschillende kanten aangevallen vanwege de steun aan het kabinet. De enige die de sleutel in handen heeft om premier Mark (VVD) en zijn ministers naar huis te sturen, is gedoogpartner Geert Wilders (PVV), antwoordde hij.

Verder haalde Cohen hard uit naar de bezuinigingen van het kabinet op de sociale zekerheid en de zorg. Hij omschreef Rutte als 'de tuinman met de kettingzaag'. "Vrouwen en kinderen binnen blijven, Rutte komt snoeien", waarschuwde hij.

Door te bezuinigen op het passend onderwijs, het persoonsgebonden budget en de sociale werkvoorziening verwaarloost het kabinet het 'sociale weefsel' van de samenleving dat om voortdurend onderhoud vraagt. "Deze coalitie laat straks een verwaarloosde samenleving achter", aldus Cohen.