Voetballers over de grens - Week 38

Niels (DerMeister)

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Nederlands bij AEK Larnaca nog ongeslagen, De Zeeuw scoort voor Spartak...

AEK Larnaca heeft in de competitie van Cyprus de eerste drie punten van het seizoen weten te pakken. Op bezoek bij Apollon Limassol werd knap met 0-3 gewonnen. Trainer Ton Caanen gunde Tim de Cler en Gregoor van Dijk een basisplaats. Edwin Linssen mocht na rust ook zijn opwachting maken. Door de winst is AEK Larnaca na drie wedstrijden nog altijd ongeslagen. De ploeg neemt de vijfde plaats in, twee punten achter koploper APOEL Nicosia. Ook Anorthosis Famagusta, met Jurgen Colin in de basis, wist afgelopen weekeinde de volle buit te pakken. EN Paralimni werd met 0-1 verslagen. Colin speelde de gehele wedstrijd mee. Civard Sprockel bekeek de gehele partij van de bank. Anorthosis staat na dit weekend op de tweede plek.

Spartak Moskou blijft prima presteren in de Russische competitie. Mede dankzij een treffer van Demy de Zeeuw won de ploeg dit weekend met 3-0 van Krylia Sovetov Samara. Na drie minuten spelen wist De Zeeuw de openingstreffer te scoren. De voormalig Ajacied speelde opnieuw de wedstrijd niet uit. Hij werd na een uur spelen gewisseld. Spartak steeg door de winst naar de vijfde plek en kwam, met nog zes duels te gaan, op zeven punten van koploper Zenit St.Petersburg.

Maduro ‘bankzitter’, Affelay deelt succes van Barça…

Hedwiges Maduro stond ook in de wedstrijd van Valencia tegen Sporting Gijón niet in de basis en moest het wederom doen met een plek op de bank. Jonathan de Guzman kreeg wel speelminuten van Villarreal-trainer Juan Garrido en werd in de 60ste minuut in het spel gebracht. De Guzman scoorde niet, de club verloor met 1-0 van promovendus Granada. Met een magere 0-1 wist Malaga te winnen van Real Mallorca. In een wedstrijd die totaal geen spektakel bracht waren aan Malaga’s zijde Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen opgesteld. Verdediger Gianni Zuiverloon speelde de hele wedstrijd mee voor Real Mallorca. Vorige week speelde Barcelona een matige wedstrijd toen het 2-2 gelijkspeelde tegen Real Sociedad. De afgelopen speelronde kreeg Barça Osasuna op bezoek, laatstgenoemde werd afgeslacht want de Catalanen wonnen met 8-0. Ibrahim Affelay kreeg ook speeltijd en viel in de 60ste minuut in. Helaas scoorde de ex-PSV’er niet.

In de Belgische competitie mocht Sherjill MacDonald niet starten in de basis bij KFC Germinal Beerschot tegen Zulte-Waregem. In de 67ste minuut werd de aanvaller ingezet. De club van de Amsterdammer wist verdienstelijk te winnen met 2-0. Beerschot staat momenteel tiende in de Jupiler Pro League. Ryan Donk was weer een vast onderdeel van de verdediging voor Club Brugge toen het moest aantreden tegen Lokeren. Door de 1-2 eindstand bestijgt de club van Adrie Koster de eerste plek in de competitie.


Hedewiges Maduro zat, net als hier tegen Racing Genk, opnieuw op de bank (Foto: Pro Shots)

Babel opnieuw belangrijk voor Hoffenheim, drie landgenoten in basis bij Alemannia Aachen...

Borussia Mönchengladbach blijft in de Duitse Bundesliga uitstekend presteren. De ploeg, die vorig seizoen nog tegen degradatie vocht, won afgelopen weekend knap met 0-1 van Hamburger SV en neemt na de zesde speelronde de derde plaats in. Roel Brouwers speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee in de verdediging. Bij HSV zat Jeffrey Bruma de gehele partij op de bank. Romeo Castelen maakte geen deel uit van de wedstrijdselectie. De Rothosen nemen na de zesde speelronde de laatste plek in. Trainer Michael Oennig moest wegens de slechte resultaten deze week het veld ruimen bij HSV. Ook 1899 Hoffenheim presteert dit seizoen naar behoren in de Duitse Bundesliga. De ploeg, met Edson Braafheid en Ryan Babel in de basis, won met 3-1 van Vfl Wolfsburg. Babel was na twintig minuten verantwoordelijk voor de openingstreffer en staat door de winst met zijn club op de vierde plaats. FC Augsburg, de ploeg van trainer Jos Luhukay, heeft voor het eerst sinds vier duels weer een punt weten te pakken. Met Gibril Sankoh in de basis speelde de ploeg met 2-2 gelijk tegen Hertha BSC. Sankoh verzorgde de assist bij de 1-0. De verdediger werd na een uur gewisseld. Lorenzo Davids begon op de bank, maar mocht kort voor tijd nog wat speelminuten pakken. Augsburg staat na speelronde zes op de voorlaatste plaats.

Een niveau lager, in de 2.Bundesliga, heeft Alemannia Aachen voor het eerst dit seizoen de laatste plaats verlaten. De ploeg speelde in eigen huis knap met 0-0 gelijk tegen koploper Greuther Furth en gaf daardoor de rode lantaarn aan VfL Bochum. Bas Sibum, Anouar Hadouir en keeper Boy Waterman kregen allen een basisplaats bij Aachen. Waterman hield voor de vierde keer op rij de nul. Alle wedstrijden eindigden overigens in 0-0.

Loovens op bezoek bij Rangers, Van Wolfswinkel en Schaars stunten voor Sporting…

De Schotse voetbalfans konden zich afgelopen zondag opmaken voor een topper in de Premier League. De club waar Glenn Loovens actief is, Celtic, ging op bezoek bij de Glasgow Rangers. De ex-Feyenoorder mocht de hele wedstrijd meespelen en zag dat de Rangers verreweg te sterk waren. Celtic werd met 4-2 geklopt. Jeroen Tesselaar, Illias Haddad en Nigel Hasselbaink stonden ook deze week in de basis voor St. Mirren toen het speelde tegen Heart of Midlothian. In het Tynecastle Stadium verloor de club met het Nederlands bloed met 2-0.

In de Oostenrijkse competitie was Nacer Barazite wederom belangrijk voor Austria Wien toen hij scoorde tegen Mattersburg. Met 2-4 was de club van de ex-Vitesse-speler een maatje te groot. Nog meer Nederlands succes was er in Denemarken. Aanvaller Tim Janssen schoot de bal tussen de palen toen zijn club FC Midtjylland SønderjyskE thuis ontving, het werd 2-0.

In Zwitserland stond Michael Dingsdag wederom in de basis voor FC Sion. Met 0-3 won het van Thun en staat het derde in de Super League. Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars zijn namens Sporting Lissabon hun naam aan het vestigen in Portugal. In de wedstrijd tegen Rio Ave wisten de Nederlanders te stunten door allebei kort na elkaar een doelpunten te maken. Beide doelpunten vielen in de eerste drie minuten. Vervolgens schoot ook ex-Tukker Oguchi Onyewu er één tussen de palen. Dit betekende een 2-3 eindstand.


Stijn Schaars, trefzeker voor Sporting Lissabon (Foto: Pro Shots)


Drenthe trefzeker voor Everton, Krul gepasseerd, Emnes matchwinnaar…

Royston Drenthe speelde afgelopen zaterdag zijn tweede wedstrijd in het shirt van Everton. De ex-Feyenoorder werd in de 59ste minuut in het spel gebracht en was in de blessuretijd trefzeker. Everton won het thuisduel tegen Wigan Athletic met 3-1. Swansea City moet het de komende zes weken zonder Kemy Agustien doen. De middenvelder liep tijdens het duel tegen Arsenal een hamstringblessure op. Michel Vorm was daarentegen wel fit en stond in het duel tegen West Bromwich Albion zoals gebruikelijk weer tussen de palen. De doelman wist de nul te houden en zag hoe zijn team won met 3-0.

Tim Krul wist de voorgaande vier wedstrijden netjes de nul te houden voor Newcastle United. Toen het op bezoek ging bij Aston Villa kreeg de sluitpost echter al snel een tegentreffer voor zijn kiezen. Kort na rust kon Newcastle terugkomen van de 1-0 achterstand en de wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Het team van Krul blijft staan op de vierde plaats in de Premier League. Onder leiding van Martin Jol wist Fulham verrassend op de been te blijven tegen Manchester City. Bryan Ruiz kreeg ook nog een paar minuten en mocht in de 87ste minuut nog even meevoetballen.

In de Engelse Championship was Marvin Emnes opnieuw trefzeker voor Middlesbrough toen hij een wedstrijd speelde tegen Crystal Palace. Door de 1-0 winst staat het team van Emnes eerste in de competitie.

Nederlands onderonsje in Polen, El Kabir met Cagliari aan kop in Serie A...

Wisla Kraków heeft afgelopen weekend de drie punten in eigen huis weten te houden. GKS Belchatów werd met 2-0 verslagen. Coach Robert Maaskant gunde zijn landgenoten Kew Jaliens en Michael Lamey een basisplaats. Beide verdedigers speelden de volle negentig minuten mee. Wisla steeg door de drie punten naar de zesde plaats, drie punten achter op koploper Korona Kielce. In de Poolse competitie stond er dit weekend ook een Nederlands onderonsje op het programma. Cracovia Kraków, met Koen van der Biezen in de punt van de aanval, ontving in eigen huis Slask Wsroclaw. Bij deze ploeg speelt Johan Voskamp als diepe spits. Beide aanvallers kwamen niet tot scoren, maar de bezoekers wonnen wel met 0-1. Slask Wroclaw kwam door de overwinning op de derde plaats terecht. Cracovia blijft hekkensluiter. Met verdediger Marciano Bruma in de basis heeft Lech Poznan in eigen huis met 4-1 weten te winnen van Jagiellonia Bialystok. Bruma werd in de rust gewisseld, maar zag zijn ploeg wel naar de tweede plek stijgen in de ranglijst.

In de Serie A is Cagliari na twee speelrondes medekoploper. Na de knappe winst van vorige week op AS Roma, werd ditmaal promovendus Novara in eigen huis met 2-1 verslagen. Net als vorige week mocht Moestafa El Kabir kort voor tijd zijn opwachting maken. De aanvaller was ditmaal niet trefzeker, maar zag zijn ploeg wel stijgen naar de vierde plaats. Maarten Stekelenburg heeft met AS Roma op bezoek bij Internazionale gelijkgespeeld. Stekelenburg deed echter maar achttien minuten mee, aangezien hij na een aanvaring met Inter-verdediger Lucio geblesseerd het veld moest verlaten. Oud-Ajacied Bogdan Lobont verving onze landgenoot. AS Roma staat na de tweede speelronde op een teleurstellende zestiende plaats, één plekje onder Inter.


Maarten Stekelenburg komt hard in aanraking met Lucio (Foto: Pro Shots)

Levski met drie Nederlanders in basis winnen topper, Otten onderuit in Hongarije...

In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia de topper tegen Litex Lovech met 3-2 weten te winnen. Drie Nederlanders hadden een basisplaats bij Levski. Dustley Mulder en Serginho Greene stonden in de verdediging, terwijl Sjoerd Ars fungeerde als diepe spits. Ars pakte kort na rust een gele kaart en werd ruim tien minuten voor tijd naar de kant gehaald. Levski, dat de laatste vier duels wist te winnen, rukte op naar de vierde plek.

Ferencváros heeft de winstpartij van vorige week geen passend vervolg kunnen geven. Op bezoek bij Györi ETO FC werd met 2-0 verloren. Mark Otten had opnieuw een basisplaats bij de verliezende ploeg en pakte kort voor tijd een gele kaart. Door het verlies zakte de ploeg van Otten naar de vijftiende plaats.

FC Atyrau heeft afgelopen weekend in de Kazachstaanse Degradatiegroep een belangrijke winst geboekt. Vostok werd met 1-2 verslagen. Kieran Bechan en Sylvano Comvalius konden beiden op een basisplaats rekenen. Bechan moest kort voor rust geblesseerd het veld verlaten. Door de winst is het verschil met plek vijf, welke degradatie inhoudt, nu twee punten.

Koevermans bezorgt Toronto FC drie punten, Van Gessel wint weer in Japan...

Danny Koevermans heeft afgelopen weekend zijn ploeg Toronto FC in de wedstrijd tegen Colorado Rapids de drie punten bezorgd. Trainer Aron Winter gunde Koevermans, net als Nick Soolsma, een basisplek en met succes. Na rust scoorde de spits in een tijdsbestek van acht minuten twee keer. Colorado Rapids scoorde vervolgens nog de 2-1, maar verder dan dat doelpunt kwamen de bezoekers niet. Toronto, uitkomend in de Major League Soccer, steeg door de overwinning naar de achtste plaats in de Eastern Conference. Minder succes hadden onze landgenoten in de NASL, het tweede niveau in de Verenigde Staten. FC Edmonton, de ploeg van trainer Harry Sinkgraven, ging op bezoek bij Montreal Impact met 2-0 onderuit. Ilja van Leerdam kreeg een basisplaats, keeper Rein Baart moest genoegen nemen met een plek op de reservebank. FC Edmonton staat na de nederlaag op de vijfde plek, welke nog altijd rechtgeeft op het spelen van play-offs.

JEF United heeft zich in de Japanse J2 League weer gemengd in de strijd om promotie. Het uitduel tegen Fagiano Okayama werd met 0-1 gewonnen. Trainer Dwight Lodeweges gunde Sander van Gessel opnieuw een basisplaats. Door de winst staat JEF United op de vijfde plaats, slechts één puntje achter op nummer drie Tokushima Vortis. Deze plek houdt het spelen van play-offs in om promotie naar de J1 League af te dwingen.

Amrabat wacht met Kayserispor op eerste punten, Meric scoort voor Gençlerbirligi...

In de Turkse competitie wacht Kayserispor nog altijd op de eerste punten van het seizoen. In eigen huis werd ditmaal met 0-1 verloren van Antalyaspor. Nordin Amrabat had opnieuw een basisplaats, pakte na een half uur spelen een gele kaart en werd een kwartier voor tijd gewisseld. De ploeg staat door het verlies na twee speeldagen op de voorlaatste plaats. Gençlerbirligi wist wel te winnen. Met Husut Meric in de basis wist de ploeg in eigen huis Karabükspor met 2-1 te verslaan. Meric scoorde kort voor rust het tweede doelpunt van Gençlerbirligi. Kort daarvoor pakte de aanvaller een gele kaart. Hij steeg met zijn ploeg naar de zevende plek. Samsunspor heeft het goede begin geen passend vervolg kunnen geven. Op bezoek bij Galatasaray werd met 3-1 verloren. Onze landgenoot Murat Yildirim mocht na een uur spelen invallen bij Samsunspor, maar ook hij wist niet voor de doelpunten te zorgen. Door de verliespartij staat de ploeg nu achtste.


Hursut Meric was trefzeker voor Gençlerbirligi (Foto: Pro Shots)