Velthuizen: "Ik wil mijn droom waarmaken"

Olga Kroeders

Piet Velthuizen is bezig aan zijn 'tweede leven' bij Vitesse. De doelman (24) wil met 'zijn' club Europees voetbal halen.

Het is een vertrouwd gezicht: Piet Velthuizen onder de lat bij Vitesse. De kleurrijke keeper lijkt niet weg te zijn geweest, ondanks dat hij op 8 augustus 2010 voor de laatste keer tijdens een thuiswedstrijd van Vitesse het doel verdedigde. Tussen het duel met ADO Den Haag en zijn rentree in de GelreDome tegen Roda JC (5-0) hangt een teleurstellende periode in Spanje. De 'Hercules-tijd' bleek er één van verbijten op de bank. Nu is hij terug en droomt hij van succes.

Twee keer moest Velthuizen (24) zich zaterdagavond bewijzen voor het Arnhemse publiek. Een intikker van Mitchell Donald en een schot van Ruud Vormer werden vakkundig afgestopt door de publiekslieveling in Arnhem. In de tweede helft was een 'powerplay' van Vitesse met vier doelpunten voldoende om een moeizaam eerste uur te doen vergeten. Velthuizen stond erbij en keek ernaar. Een mooie opsteker na de kansloze nederlagen tegen Ajax (4-1) en AZ (4-0).

"Ik heb geen kou gevat in het laatste half uur. Je moet toch altijd scherp blijven", zei Velthuizen tegen Goal.com. De doelman zag Vitesse bij zijn terugkeer voor het eigen publiek een uur lang worstelen met Roda. "De afgesproken taken werden gewoon niet goed uitgevoerd. Ik weet niet waarom dat net als tegen AZ verkeerd ging, maar gelukkig hebben we in het laatste half uur met goed voetbal een mooie overwinning behaald. Dit is gewoon heel belangrijk voor ons."

"We moeten nu gewoon veel winnen en gretig zijn om in het linkerrijtje te gaan eindigen", zei de getergde doelman van Vitesse. De enkelvoudig international wil met zijn ploeggenoten snel doorgroeien. "Nee, ik houd met niet bezig met de doelstelling van kampioen worden in 2014. We leven nu in 2011. De tijd van denken is voorbij. Het is nu een kwestie van doen", verklaart Velthuizen. "Onze selectie is sterk genoeg om dit seizoen Europees voetbal te bereiken."

"Dat is mijn droom. Ik ben hier vorig seizoen na vijf jaar zonder succes bij Vitesse vertrokken. Ik zag hier destijds geen mogelijkheden. Met mijn transfer naar Hercules dacht ik een stap hogerop te maken, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn. Ik ga nu bij Vitesse voor het hoogst haalbare. Dat kan alleen als we constant blijven pieken", zei de Nijmegenaar, die daarmee verwijst naar de wisselvallige resultaten van Vitesse in de laatste competitiewedstrijden.

Met een bont gezelschap van vele nieuwelingen uit onder meer Georgië, Estland, Colombia, Mexico, Tsjechië, Ghana, Brazilië en Ivoorkust hoopt Velthuizen zijn droom waar te maken. De grote selectie heeft zijn voordelen volgens de doelman. "Je ziet dat als Bony wegvalt dat een jongen als Marco van Ginkel zijn taken kan overnemen. Hij werkte, sleurde, knokte en toonde veel karakter tegen Roda. Als we dat allemaal doen, zijn we tot hele mooie dingen in staat."

De snelste weg voor Velthuizen en Vitesse naar Europees voetbal is het bekertoernooi. NAC Breda is morgen de eerste tegenstander in de strijd om de KNVB Beker. "Dat is een wedstrijd waarin we er weer moeten staan. We moeten goed starten om het einddoel te bereiken: de finale in De Kuip", aldus de ambitieuze Velthuizen, die na magere jaren in Arnhem en Alicante proeft dat er iets mogelijk iets bij Vitesse. Dat dacht hij ook in Spanje, maar daar ging het mis.

Velthuizen werd begin vorig seizoen samen met onder meer Royston Drenthe aangetrokken om te stunten in de Priméra Division. Degradatie bleek echter onafwendbaar in een seizoen waarin Velthuizen op de bank zat en Drenthe een tijd ontbrak omdat hij niet betaald kreeg en dus niet wilde spelen. In die periode leerde de twee ploeggenoten elkaar goed kennen. Inmiddels zijn ze uitgevlogen. Drenthe maakte zaterdag voor Everton tegen Wigan Athletic zijn eerste doelpunt.

Velthuizen kan een grote glimlach niet onderdrukken als hij hoort dat zijn oud-ploeggenoot heeft gescoord. "Ik heb hem nog niet gesproken, maar ik ga hem zeker even bellen. We zijn in Alicante hele goede vrienden geworden. Een mooie kerel, die Royston. Ik gun hem bij Everton al het succes van de wereld." De vriendschap met Drenthe lijkt de enige positieve uitkomst van de Spaanse periode. Velthuizen kijkt daarom niet terug en wil met Vitesse vooruit in Europa.