[DC] Rusland en Canada naar wereldgroep

Peterselieman

Rusland heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de wereldgroep van de Davis Cup. In eigen land stonden de Russen na het dubbelspel met 2-1 achter tegen Brazilië, maar won uiteindelijk met 3-2. Ook Canada had vijf duels nodig om zich van Israël te ontdoen. Kroatië won in vier duels van Zuid-Afrika, Oostenrijk had het laatste duel niet nodig tegen België.

De vierde partij tussen Rusland en Brazilië werd een marathonwedstrijd. Mikhail Youzhny en Thomaz Bellucci hadden in de vijfde set 26 games nodig om een beslissing te forceren. Uiteindelijk viel het muntje in het voordeel van de Rus: 2-6, 6-3, 5-7, 6-4 en 14-12. Dmitry Tursunov klopte vervolgens Ricardo Mello met 6-1, 7-6 (5), 2-6 en 6-3.

Canada stond in Israël na zaterdag met 2-1 voor, maar Dudi Sela hield het thuisland in de race. Met een 6-3, 6-3 en 6-3 zege trok hij de stand in de ontmoeting gelijk. In het beslissende duel was Vasek Pospisil Amir Weintraub de baas: 6-2, 7-6 (3) en 6-4.

België verloor in eigen huis van Oostenrijk. Het Alpenland besliste de ontmoeting door het eerste enkelspel op zondag te winnen. Jürgen Melzer was met 6-4, 6-4 en 6-3 een maatje te groot voor Olivier Rochus. Kroatië had zondag ook aan een partij genoeg om Zuid-Afrika uit te schakelen. Marin Cilic won met 6-4, 6-2 en 6-4 van Rik de Voest.

Eerder al plaatsten Tsjechië, Japan en Italië zich voor de wereldgroep van volgend jaar. Ook Australië of Zwitserland komt daar nog bij. Het beslissende vijfde duel in Sydney tussen Lleyton Hewitt en Stanislas Wawrinka werd bij een 5-3 stand in de vijfde set in het voordeel van de Zwitsers afgebroken vanwege de duisternis. Maandag volgt daar de beslissing.