Experts pleiten voor meer openbare toiletten

bennootje

De teruggang van het aantal openbare toiletten moet een halt worden toegeroepen. Ouderen durven soms geen uitjes meer te maken uit vrees dat ze niet op tijd een toilet kunnen vinden. Soms gaan ze toch en lossen ze het op door de hele dag niks te drinken. Maar op hun leeftjid lopen ze juist veel risico op uitdroging. Daarvoor waarschuwen deskundigen zaterdag in het AD.

Uroloog Paul Kil wijst erop dat het aantal mannen met prostaatklachten toeneemt. Zo heeft een kwart van de mannen vanaf zijn 55e voortdurend de aandrang om te plassen. Schaamte en onzekerheid zouden deze mensen in een isolement drijven. Volgens promovenda industrieel ontwerp Marian Loth is een probleem bij de aanpak van het probleem dat er een taboe op rust. "De stoelgang is een groter taboe dan seks."

Een woordvoerder van ouderenbond ANBO zegt in een reactie op het artikel dat al hard aan oplossingen wordt gewerkt. "Binnen nu en een aantal jaren heb je in alle treinen en op alle stations een toilet. Bij onze dagtochten zorgen we altijd dat er plaspauzes op schone locaties zijn. Vaak kun je ook een winkel binnenlopen en naar het toilet vragen."

De bond is nog aan het inventariseren wat de problemen zijn. "We krijgen soms signalen dat de wc's niet te vinden zijn of vies zijn. We gaan echter niet iedereen aanschrijven dat het beter moet voordat we goed weten wat er speelt." De woordvoerder acht het mogelijk dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in de toekomst wordt benaderd. "Maar misschien gaan we het juist via de winkeliers spelen."


Experts pleiten voor meer openbare toiletten (Foto: Novum)