Geen ja van FNV Bondgenoten

Redactie

FNV Bondgenoten blijft dwarsliggen in de discussie rond het pensioenakkoord. De bondsraad besloot vrijdag in Utrecht unaniem dat verbeteringen nodig zijn. Voorzitter van de vakcentrale FNV Agnes Jongerius kreeg een gele kaart. "Dit is een laatste waarschuwing."

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) deed donderdagavond toezeggingen rond het pensioenakkoord. "De bondsraad ziet de verbeteringen", zei voorzitter Henk van der Kolk. "Maar die zijn nog niet voldoende." De voorstellen van de minister zijn ook nog te weinig uitgewerkt, zei hij. "Wij kunnen maandag niet voorstemmen zoals het er nu voorstaat."

De bondsraad is zeer teleurgesteld over hoe de onderhandelingsdelegatie van de FNV zich gedragen heeft. "Agnes heeft niet geluisterd naar de achterban. Dit kan zo niet verder", gaf de bondsraad van de grootste bond binnen de vakcentrale aan. Van der Kolk wil daarom nu zelf aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.

Eerder vrijdag reageerde Van der Kolk nog gematigd positief op het door de Tweede Kamer aangenomen akkoord. "Het casinopensioen lijkt van de baan", zei hij. "Wel moeten de voorwaarden nog goed ingevuld worden." De voorzitter ontkende dat hij is teruggeroepen door de bondsraad. "Ik was vanochtend ook al kritisch."

De negentien bonden van vakcentrale FNV komen maandag weer bijeen in de federatieraad. Zij buigen zich dan over het gewijzigde pensioenakkoord. Onder druk van de PvdA zegde Kamp toe om pensionering met 65 jaar voor lage inkomens mogelijk te maken. Zij leveren nu drie procent in op hun inkomen, in plaats van de eerder aangekondigde 6,5 procent.

De federatieraad kon het afgelopen maandag niet eens worden over het toen voorliggende akkoord. Naast FNV Bondgenoten wilde ook Abvakabo FNV toen niet instemmen met het pensioenakkoord. In een eerste reactie op de wijzigingen van donderdagavond gaf Abvakabo aan het akkoord nog steeds onvoldoende te vinden.

Het eerder ook kritische FNV Bouw reageerde positief op de wijzigingen afgedwongen door de PvdA. De 'positieve' bonden hebben hiermee wel een meerderheid in de federatieraad van de FNV.