Aanklacht tegen Van der Sloot terug naar OM

Redactie

Het Openbaar Ministerie in de Peruaanse hoofdstad Lima moet zich opnieuw buigen over de aanklacht tegen Joran van der Sloot, die verdacht wordt van de moord op Stephany Flores. Dat heeft justitie in Lima vrijdag besloten.

Op de eerste openbare hoorzitting maandag 12 september had advocaat Edward Álvarez van de familie Flores aangegeven niet akkoord te gaan met de aanklacht. Volgens hem moest deze niet luiden 'moord gevolgd door roof’ maar 'roof gevolgd door moord’. Daarvoor staat volgens de advocaat een levenslange gevangenisstraf.

Het Openbaar Ministerie had 30 jaar geëist en een schadevergoeding van omgerekend ruim 50.000 euro. Ook deze vond Álvarez te laag.

Het feit dat de rechter de aanklacht terugstuurt naar het Openbaar Ministerie wil zeggen dat het proces tegen Van der Sloot vertraging oploopt.

In december zit hij achttien maanden in voorarrest en kan hij om die reden vrijkomen en zijn proces buiten de gevangenis afwachten. Achttien maanden is de maximale termijn voor voorarrest. Maar het Openbaar Ministerie kan verlenging aanvragen.

Joran van der sloot wordt beschuldigd van de moord op de Peruaanse Stephany Flores, op zijn hotelkamer in Lima, op 30 mei 2010.