Geen paspoort meer voor gevaarlijke jongeren

Redactie

Een jongere tussen de 12 en 16 jaar mag alleen Nederlander worden als dat geen gevaar oplevert voor de goede zeden of de veiligheid van het koninkrijk. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. De maatregel, die al geldt voor 16-plussers, maakt deel uit van een reeks aanscherpingen van de eisen om het Nederlanderschap te verkrijgen.

Een andere aanscherping is dat voortaan iedereen in staat moet zijn om te werken en daarmee genoeg te verdienen. Verder wordt het bezit van meerdere nationaliteiten verder ingeperkt, worden de taaleisen verscherpt en moeten mensen die met een Nederlander zijn getrouwd binnen vijf jaar geïntegreerd zijn.

Onder de oude regels was één paspoort al de norm. Enkele uitzonderingen worden als het aan de regering ligt geschrapt. Zo vervalt de mogelijkheid voor buitenlanders om een Nederlands paspoort aan te vragen als ze met een Nederlander getrouwd zijn, tenzij ze hun oude nationaliteit opgeven.

De taalregels worden met name verscherpt voor mensen die geen Nederlands paspoort hebben, maar wel een lange band met het land hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die in Nederland geboren zijn of al vijftien jaar in het land wonen en met een Nederlander getrouwd zijn. Zij moeten voortaan een taaltoets afleggen.

De aanscherpingen waartoe de regering heeft besloten, volgen uit het regeerakkoord. Het wetsvoorstel wordt nu ter advies voorgelegd aan de Raad van State. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer. Volgens het kabinet worden er geen internationale verdragen overtreden met de maatregelen.