Identiteitsfraude harder aangepakt

Redactie

Het wordt strafbaar om een rijbewijs van een ander te gebruiken. Dat is een van de maatregelen waarmee het kabinet identiteitsfraude verder wil indammen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de voorstellen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Het is al strafbaar om reisdocumenten van een ander te gebruiken. Door de uitbreiding met andere identiteitsbewijzen wordt het makkelijker om zogeheten 'lookalike'-fraude aan te pakken, waarbij mensen zich legitimeren met een identiteitsbewijs van een persoon die op hem lijkt.

Ook de toegangspas voor bijvoorbeeld een vliegveld of overheidsinstelling die tevens de functie heeft van identiteitsbewijs, vallen onder het voorstel. Evenals de pas waarmee politieagenten zich naar burgers toe legitimeren.

Het wordt ook strafbaar wanneer mensen gebruik blijven maken van reisdocumenten of andere identiteitsbewijzen waarvan hij al eerder aangifte heeft gedaan wegens diefstal of vermissing. Dit met als doel om te kunnen frauderen. Ook het doorverkopen van nieuwe documenten aan een ander wordt strafbaar.

De maatregelen zijn een antwoord op de creativiteit van fraudeurs. Omdat de veiligheid van identiteitsbewijzen sterk is verbeterd, is het steeds aantrekkelijker om te frauderen met echte documenten.

Tenslotte pakt het kabinet fraude met biometrische identiteitsbewijzen aan. Dan gaat het om mensen die zich laten opereren aan hun vingertoppen of gezicht om zich zo een nieuwe identiteit aan te meten of om personen die bewust hun vingertoppen verminken, waardoor hun vingerafdrukken niet langer kunnen worden gebruikt voor identificatie.