D66 bezorgd over opvolging Tjeenk Willink

Redactie

D66 wil dat de opvolging van Herman Tjeenk Willink als vicevoorzitter van de Raad van State in alle openheid plaatsvindt. Tweede Kamerlid Gerard Schouw hamert op een openbare procedure en wil niet dat de vacature via politiek handjeklap tussen Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) wordt ingevuld.

Volgens Schouw is de sollicitatieprocedure een 'heel gesloten systeem', terwijl er volgens hem bij zo'n belangrijke functie juist behoefte is aan transparantie. Hij wil niet overvallen worden door het bericht dat de opvolger van Tjeenk Willink is gevonden, zonder dat iedereen een kans heeft gehad om te solliciteren.

Het gonst al maanden van de geruchten over wie Tjeenk Willink gaat opvolgen. Hij stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering omdat hij dan zeventig wordt.

De naam van de huidige minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) wordt veelvuldig in verband gebracht met de functie, maar tot een besluit is het nog niet gekomen. Begin juli zei Donner dat de geruchten hem bevreemden, omdat de formele procedure toen nog niet was begonnen.

Die start met een advertentie in de krant, kondigde Rutte aan. Tot op heden is deze nog niet verschenen. Schouw hecht aan deze openbare procedure, laat hij woensdag weten. Hij heeft Kamervragen gesteld over de zoektocht naar de opvolger van Tjeenk Willink. Daarin vraagt hij ook wat de functie is van koningin Beatrix, formeel de voorzitter van de Raad van State, bij de procedure.


D66 bezorgd over opvolging Tjeenk Willink (Foto: Novum)