Druk op Europa om euro te helpen neemt toe

Redactie

De internationale druk op Europa om een oplossing te vinden voor de kredietcrisis die de financiële markt op zijn grondvesten doet schudden, loopt verder op. Investeerders vrezen een faillissement van Griekenland en grote handelspartners, zoals de Verenigde Staten en China, hebben duidelijk gemaakt dat ze willen dat de crisis zo snel mogelijk bezworen wordt.

De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner zei woensdag dat de Europese leiders weten dat ze achter de feiten aanlopen, maar hij probeerde tegelijkertijd investeerders gerust te stellen door te zeggen dat de regeringen van de eurozone de ernst van de situatie zeer goed begrijpen en de financiële slagkracht hebben om 'te doen wat nodig is om de boel bij elkaar te houden'.

Veel investeerders vrezen dat Griekenland niet in staat zal blijken zijn financiën op orde te krijgen met de huidige economische plannen. De grootste angst bij een faillissement van Griekenland is het negatieve effect dat het kan hebben op andere Europese landen in zwaar economisch weer, zoals Portugal, Ierland, Spanje en Italië.

De leiders van Griekenland, Duitsland en Frankrijk voeren woensdagavond telefonisch spoedoverleg over de kwestie.