Vacansoleil legt stagiairs vast

Olga Kroeders

Barry Markus en Bert-Jan Lindeman rijden de komende twee jaar voor de Nederlandse WorldTour formatie van Vacansoleil-DCM. Dit kwamen beide renners deze week overeen met team manager Daan Luijkx. De twee renners die per 1 augustus stage lopen bij de ploeg begonnen afgelopen zondag aan de Ronde van Groot-Brittannië.

Ondertussen zit Markus na een sterke vierde plaats in de eerste rit van Ronde van Groot-Brittannië thuis met een gebroken sleutelbeen. In de derde etappe kwam hij hard ten val en moest hij de strijd staken. De 20-jarige Markus beschikt over een stel snelle benen en wist in 2011 reeds vier keer te winnen. Zijn eerste overwinning van dit seizoen was de Ster van Zwolle waar hij zijn toekomstig ploegmaat Bert-Jan Lindeman opvolgde.

De 22-jarige Bert-Jan Lindeman wordt al twee jaar nauwlettend gevolgd door Vacansoleil-DCM en viel ook als stagiair op. In de zwaarste rit van de Ronde van Denemarken eindigde hij als vijfde en de hardrijder werd deze week geselecteerd voor het WK beloften. Ook in Engeland laat Lindeman zich weer zien door na drie lastige etappes achtste te staan in het algemeen klassement.

Michel Cornelisse zag beide renners veelvuldig aan het werk dit jaar: "Voor mij is bij een jonge renner "de wil" altijd het belangrijkste. Op het moment dat we iemand een stage contract geven dan weten we meestal allang wat iemand kan, dat was met Keizer, Ruijgh, van Leijen en Ligthart niet anders. Echter als je met ze op pad bent dan zie je het vuur in iemand. Markus en Lindeman laten meteen zien zeer gretig te zijn. Zoals Markus zondag tussen de sprinttop zit in de Tour of Britain en zoals Lindeman zich elke koers weer voor de schifting plaatst toont hoe graag ze willen. Daarnaast zit in beide renners nog veel groeimarge."

Jean-Paul van Poppel vult Cornelisse aan: "Tot op heden staan de jongens die bij ons prof worden er direct in het eerste jaar en groeien ze langzaam verder. Als buitenstaander vond ik dit altijd bewonderenswaardig aan Vacansoleil-DCM en dit jaar heb ik het dan kunnen analyseren als ploegleider. Mijn conclusie is dat het onder meer komt doordat ze de ruimte en het vertrouwen krijgen om ook af en toe voor eigen kans te kunnen rijden."