Frankrijk wil steunplan Griekenland snel uitvoeren

Redactie

Frankrijk wil dat het voorgestelde leningenpakket van 21 juli voor de redding van Griekenland snel wordt ingevoerd en president Nicolas Sarkozy zal dat woensdagmiddag bespreken in een conference call met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier George Papandreou van Griekenland.

"We moeten dit plan integraal, met alle partijen, invoeren en dit zal het doel zijn van het gesprek vandaag tussen de president, bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier", zegt de woordvoerder van de Franse regering, Valerie Pecresse, woensdag na een kabinetsvergadering.

Frankrijk is niet van plan om publieke uitspraken te doen na het telefoongesprek, zei Pecresse, die ook minister is van begrotingszaken.

Pecresse zei verder dat een uitgifte van eurozone-obligaties, door velen gezien als de meest radicale aanpak van de schuldenproblemen in de muntunie, alleen mogelijk is als alle lidstaten eerst hun overheidsfinanciën op orde hebben.

"Eurozone-obligaties zijn voor ons het einde van een proces van consolidatie in de eurozone, omdat het delen van schulden vereist dat ook het begrotingsbeleid van de landen naar elkaar toegroeit", zei de regeringswoordvoerder. Ze voegde eraan toe dat er een toenemende overeenstemming is onder eurozonelanden om de begrotingstekorten te beperken en om begrotingsregels door te voeren die regeringen zullen dwingen om hun uitgaven te beperken.

Pecresse benadrukte verder dat Franse banken gezond zijn en dat hun kredietratings zeer sterk blijven, zelfs nadat kredietbeoordelaar Moody's woensdag de ratings verlaagde van twee grote Franse banken - Crédit Agricole en Société Générale - en de derde grote Franse bank BNP Paribas op de nominatie voor een verlaging aanhield.

De Franse regering is vastbesloten om toe te zien op de inspanningen van de banken om hun kapitaal te versterken en zal de gezondheid van het Franse financiële systeem garanderen, zei Pecresse tenslotte nog.