VS doodsbang voor Grieks bankroet

Peter (pberends)

Amerika is doodsbang dat Griekenland failliet gaat. Als het Zuid-Europese land bankroet gaat, zullen credit default swaps (CDS) op Griekenland uitbetaald moeten worden, en die kredietverzekeringen komen met name uit de VS. Dit verklapte de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn dinsdag in Nieuwsuur.

Dit is ook de reden waarom de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner vrijdag aanschuift bij de EU-top van de ministers van Financiën, wat zeer ongebruikelijk en nieuw is. "Geithner zal willen dat Europa belastinggeld in Griekenland blijft pompen, zodat de Grieken schulden blijven afbetalen. Als ze failliet gaan treden de credit default swaps in werking. Die komen vooral uit de VS", aldus Sinn.

De topeconoom noemt als voorbeeld verzekeraar AIG (American International Group) die dan flink in de buidel zal moeten tasten. Zo veel, dat het financieel weer ondersteuning nodig zal hebben van Amerikaans belastinggeld. Sinn: "Dat bedrijf is vrijwel failliet en moet dan door de VS worden gered. Men heeft zich verzekerd tegen een faillissement en nu wil de VS geen faillissement, omdat ze niet willen uitbetalen."

Volgens Sinn is een bankroet van Griekenland de goedkoopste oplossing voor landen als Duitsland en Nederland. Het bankroet zou landen als Spanje en Italië niet meetrekken in zijn val. Portugal mogelijk wel, waarschuwt de Duitser. "Duitsland en Nederland hoeven dan alleen hun banken met belangen in Griekenland te ondersteunen en daarmee is de kous af", zegt Sinn.


VS doodsbang voor Grieks bankroet (Interview Hans-Werner Sinn vanaf 7:00)