De Villepin vrijgesproken van laster

Redactie

De voormalige Franse premier Dominique de Villepin is woensdag opnieuw vrijgesproken van laster. Volgens de aanklagers had De Villepin een rol gespeeld bij een lastercampagne tegen zijn aartsrivaal, president Nicolas Sarkozy.

De Villepin werd vorig jaar door een lager hof al vrijgesproken, maar de Franse aanklagers gingen in beroep. Ze eisten een voorwaardelijke straf van vijftien maanden tegen de ex-premier voor zijn vermeende rol in de zogenoemde Clearstream-affaire.

"Na een gevecht van zes jaar, na zes moeilijke jaren voor mij en mijn familie, heeft de rechterlijke macht voor de tweede keer mijn onschuld erkend", aldus De Villepin na de uitspraak van de rechter.

De Clearstream-affaire gaat terug op een zaak uit 2004. Sarkozy en De Villepin waren destijds elkaars tegenstander in de race om de opvolging van toenmalig president Jacques Chirac. Tijdens de verkiezingscampagnes dook er een mysterieuze lijst op met namen van hooggeplaatste personen, onder wie Sarkozy.

Deze personen zouden geheime rekeningen aanhouden bij het Luxemburgse financiële instituut Clearstream. De rekeningen zouden zijn gebruikt om smeergeld op te storten, dat ontvangen was na de verkoop van oorlogsschepen aan Taiwan. Villepin kreeg deze lijst in handen en vroeg een gepensioneerde generaal de lijst te onderzoeken. De lijst bleek nep te zijn, maar circuleerde toen al in politieke en juridische kringen.

Het hof oordeelde woensdag dat niet bewezen is dat De Villepin wist dat de lijst nep was, of dat hij enige rol heeft gespeeld bij het schandaal. Het kantoor van Sarkozy heeft woensdag laten weten niet te zullen reageren op de uitspraak.