[CL] Alderweireld: "We zijn minder voorspelbaar"

André

Ajax-verdediger Toby Alderweireld wil in de Champions League niet opnieuw zo'n afstraffing meemaken als vorig jaar tegen Real Madrid.

Ajax neemt het woensdagavond in de eerste wedstrijd van de groepsfase op tegen Olympique Lyon. "Ik wil in de Champions League nooit meer zo door het slijk worden gesmeten als vorig jaar tegen Real Madrid", zegt Alderweireld tegen De Telegraaf. Ook dit jaar is Ajax met Real Madrid in de groep ingedeeld.

"Niets ten nadele van onze vorige trainer, maar Martin Jol had een visie die op Luis Suarez was gericht. Onze huidige opvatting bevalt me beter dan met tien man achter de bal en vanuit het eigen zestienmetergebied te spelen", vertelt de Belg. "Natuurlijk gaan we vast ook wel eens op onze bek. Maar dat een man als Johan Cruijff, met zoveel voetbalverstand, aangeeft dat er op deze manier voor ons het meest te halen valt, zegt genoeg."

Volgens de verdediger vindt trainer Frank de Boer dat ook de speelstijl waar Ajax het beste in is. "En dat is logisch. Zeven of acht jongens voetballen van jongs af aan zo. Natuurlijk kunnen er, bijvoorbeeld in Madrid, accenten anders worden gelegd, maar Ajax is: proberen te domineren en kansen te creëren. Dat lukt ons steeds langere fases van wedstrijden."

De ploeg is niet meer van één of twee spelers afhankelijk, zegt Alderweireld. "Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong, Miralem Sulejmani, Derk Boerrigter, Christian Eriksen en Theo Janssen zijn om beurten bepalend. En als zij dat niet zijn, komen Jan Vertonghen en ik met een afstandschot aan de deur kloppen. We zijn daardoor minder voorspelbaar."