Actrice Halina Reijn wil een vrouw bevruchten

Redactie

Halina Reijn voelt de behoefte een vrouw te bevruchten. Probleem is, volgens de 35-actrice zelf, dat ze niet lesbisch is. "Ik ben iemand met een heftige carrière die dezelfde behoeftes heeft als een man in die situatie", legt Reijn, die sinds kort weer vrijgezel is, uit in een interview met het AD.

"Ik wil een vrouw bevruchten, een vriendin hebben die gewoon leuk parttime werk doet zoals iedere Hollandse dame. Iemand die niet aan de top wil staan, het huishouden verzorgt en vervolgens mijn kind baart voor wie ik geld verdien", schetst Reijn. "Maar dat kan niet. Want ik ben niet lesbisch."

Omdat Reijn niet wil kiezen tussen haar werk en haar carrière, overweegt ze een aantal eicellen in te laten vriezen. "Geen kind hebben is een taboe, vooral wanneer je een vrouw aan de top bent. Dan zien ze je als een ambitieuze kille bitch, dat is toch belachelijk? Alleen al om die reden word ik opstandig en zou ik bijna zeggen: nee voor mij geen kinderen. Maar zo werkt dat niet."

Reijn en theatertechnicus Karl Klomp maakten onlangs na twee jaar een einde aan hun relatie. "We hebben gevochten om onze relatie goed te houden, maar faalden", blikt de actrice terug. "Dan moet je niet denken: wie ben ik op mijn 35e zonder man? Of: ik wil niet als een Bridget Jones ijs etend alleen op de bank zitten. Maar jezelf en hem een lijdensweg besparen."

Reijn voelt zich tot haar eigen verbazing prima na de breuk. "Het gekke is: toch voel ik me goed. Bevrijd. Ik vier het leven. Soms schiet ik echt vol van geluk: ik kan doen wat ik wil. En ik voel me zelfverzekerd. Dat heeft met mijn leeftijd en ervaring te maken."