Voetballers over de grens - Week 37

Niels (DerMeister)

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

El Kabir passeert Stekelenburg bij debuut in Serie A, Linssen trefzeker in Cyprus...

In de Italiaanse Serie A heeft Moestafa El Kabir zijn debuut voor Cagliari opgeluisterd met een treffer. Op bezoek bij AS Roma, waar Maarten Stekelenburg het doel verdedigde, won de ploeg knap met 1-2. El Kabir viel drie minuten voor tijd in en bekroonde zijn invalbeurt met de 0-2. Stekelenburg had geen antwoord op het diagonale schot van El Kabir. Door de overwinning staat Cagliari na de eerste speelronde op de zesde plek. AS Roma staat vijftiende en mag volgende week op bezoek bij Internazionale.

AEK Larnaca heeft ook de tweede competitiewedstrijd niet in winst weten om te zetten. Na het gelijkspel tegen APOEL Nicosia van twee weken terug, werd ditmaal in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Olympiakos Nicosia. Edwin Linssen, die net als Gregoor van Dijk en Tim de Cler een basisplaats had, zette zijn ploeg in de eerste minuut nog op het goede spoor door de 1-0 te scoren. Olympiakos kwam kort voor rust op gelijke hoogte en in deze stand veranderde na rust niks meer. Trainer Ton Caanen wisselde Linssen overigens een kwartier voor tijd. Door de puntendeling staat AEK Larnaca na de tweede speelronde op de achtste plek. Ook Anorthosis Famagusta kwam afgelopen weekend niet verder dan een gelijkspel. Met Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin in de verdediging speelde de ploeg in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Nea Salamis. De puntendeling leverde Anorthosis na speeldag twee de vijfde plaats op.


Maarten Stekelenburg werd geklopt door zijn landgenoot Moestafa El Kabir (Foto: Pro Shots)

Babel grote man bij Hoffenheim, Nederlanders verliezen opnieuw met Augsburg...

FC Augsburg, de ploeg van trainer Jos Luhukay, wacht nog altijd op de eerste zege in de Duitse Bundesliga. Afgelopen vrijdag ging de ploeg in eigen huis met maar liefst 1-4 ten onder tegen Bayer Leverkusen. Gibril Sankoh en Lorenzo Davids kregen beiden een basisplaats en speelden de volledige wedstrijd mee. Door het zware verlies staat Augsburg na vijf wedstrijden op de zestiende plaats. Borussia Mönchengladbach blijft meedraaien in de top van de ranglijst. Afgelopen weekend werd in eigen huis met 1-0 gewonnen van 1. FC Kaiserslautern. Roel Brouwers speelde opnieuw het gehele duel mee en staat met zijn ploeg door de winst op een knappe derde plaats, twee punten achter koploper Bayern München. Ook 1899 Hoffenheim heeft de weg naar boven ingezet. Door een knappe 0-4 overwinning op bezoek bij FSV Mainz 05 belandde de ploeg afgelopen weekend op de vijfde plek. Grote man aan de kant van Hoffenheim was Ryan Babel. Hij wist twee doelpunten te scoren, waarvan één uit een strafschop. Ook Edson Braafheid eiste en basisplaats op bij de winnende ploeg.

Energie Cottbus heeft in de 2.Bundesliga in eigen huis een gelijkspel behaald tegen Eintracht Frankfurt. Na negentig minuten spelen stond er een 3-3 eindstand op het scorebord. Jules Reimerink mocht na ruim een uur invallen bij Cottbus en pakte korte tijd later een gele kaart. Door de puntendeling staat Cottbus na zeven speelrondes op de vijfde plaats. Alemannia Aachen is na zeven speeldagen nog altijd hekkensluiter. De ploeg behaalde op bezoek bij Paderborn het derde gelijkspel op rij. Doelman Boy Waterman hield opnieuw zijn doel leeg; 0-0. Verder maakte ook Bas Sibum zijn opwachting in de basis bij Alemannia Aachen. Anouar Hadouir mocht een kwartier voor tijd invallen, maar de voormalig speler van Roda JC kon ook niet voor de nodige doelpunten zorgen.

St. Mirren Nederlands getint, Schaars naar de kant, Van Wolfswinkel boekt succes…

Bij het Schotse St. Mirren stonden er maar liefst drie Nederlanders in de basis, Illias Haddad, Jeroen Tesselaar en Nigel Hasselbaink stonden opgesteld. In eigen stadion ontving het St. Johnstone. Helaas werd er door beide ploegen niet gescoord en houdt St. Mirren slechts één punt over aan het  gelijkspel.

Nacer Barazite speelde ook ditmaal de hele wedstrijd  mee met zijn club Austria Wien toen zij op bezoek gingen bij Wiener Neustadt. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Austria Wien staat hierdoor op de vierde plek in de Oostenrijkse Bundesliga.

Stijn Schaars
stond in de basis bij Sporting Portugal toen het speelde tegen Paços de Ferreira. In het begin van de tweede helft werd de middenvelder gewisseld. Ricky van Wolfswinkel startte niet in het eerste bedrijf. In de 64ste minuut werd de aanvaller ingebracht, en niet onsuccesvol. Want in de 84ste minuut was het Van Wolfwinkel die de wedstrijd wist te beslissen. Sporting Portugal won met 2-3 en staat op dit  moment zevende in de Portugese Primeira Liga. 


Ricky van Wolfswinkel belangrijk voor Sporting Portugal (Foto: Pro Shots)

De Guzman debuteert voor Villarreal, Van Nistelrooy belangrijk voor Malaga…

Jonathan de Guzman mocht het afgelopen weekeinde zijn debuut maken voor Villarreal toen hij met zijn ploeg een wedstrijd speelde tegen Sevilla. In de 57ste minuut werd de Ex-Feyenoorder in het spel gebracht. Het duel eindigde in een gelijkspel van 2-2. Villarreal staat momenteel veertiende in de Spaanse Primera División. Bij de oude club van De Guzman, Real Mallorca, stond verdediger Gianni Zuiverloon in de basis tegen Real Betis. Real Mallorca verloor met 1-0. Zowel Ruud van Nistelrooy als Joris Mathijsen stonden in de basis voor Málaga tegen Granada. Van Nistelrooy kwam niet tot scoren maar was wel betrokken bij de 2-0. Uiteindelijk won het team van de Nederlandse Internationals met 4-0.


Tim Janssen
wist er wederom één in te leggen voor FC Midtylland. De club uit de Deense Superliga ging op bezoek bij AGF. De treffer van Janssen was niet voldoende voor winst want de wedstrijd eindigde in een 4-2.

Cercle Brugge ontving KFC Germinal Beerschot en won met 2-1. Luciano Domping moest toekijken vanaf de bank hoe zijn thuisspelende ploeg de eerste plaats in de Belgische Pro League besteeg. Sherjill MacDonald stond bij Beerschot wel in de basis en speelde de hele wedstrijd mee. Door het verlies staat de club elfde in de competitie. Onder leiding van Adrie Koster wist Club Brugge het afgelopen speelweekend drie punten te pakken tegen Mechelen. Ryan Donk was opgesteld vanaf het eerste fluitsignaal. Club Brugge doet het goed en staat verdiend op de derde plaats in de competitie.

Voskamp scoort weer in Polen, Levski wint met drie Nederlanders in basis...

In de Poolse competitie heeft Slask Wroclaw het tweede verlies op rij geleden. Met Johan Voskamp in de basis werd ditmaal met 2-1 verloren van Korona Kielce, dat door de winst de koppositie pakte. Voskamp zette zijn ploeg na 21 minuten nog op het goede spoor door de 0-1 te scoren. Door het verlies staat Slask Wroclaw nu vierde. Wisla Kraków, de ploeg van trainer Robert Maaskant, pakte sinds lange tijd weer eens de drie punten. Het lastige uitduel bij Lech Poznan werd knap met 0-1 gewonnen. Maaskant gunde Kew Jaliens een basisplaats. Michael Lamey bleef de gehele partij op de bank. Ook bij Lech Poznan stond er een Nederlander in de verdediging. Marciano Bruma speelde de gehele wedstrijd. Wisla staat na dit weekend op de negende plaats, terwijl Lech Poznan naar de derde plek zakte. Koen van der Biezen blijft met Cracovia Kraków op de laatste plek van de ranglijst staan. Van der Biezen kreeg een basisplaats in de met 0-1 verloren partij tegen LKS Lódz, maar wist zijn basisplek niet op te luisteren met een doelpunt. Wel pakte de spits kort na rust een gele kaart.

Levski Sofia heeft in Bulgarije de derde overwinning op rij geboekt. Ditmaal werd Minyor Pernik met 0-1 verslagen. Dustley Mulder en Serginho Greene speelden beiden de gehele partij mee in de verdediging van Levski. Greene pakte kort voor rust een gele kaart. Ook Sjoerd Ars, oud-speler van onder meer Sparta en FC Zwolle, stond in de basis, maar de spits werd een kwartier voor tijd Ivan Tsvetkov. Door de overwinning staat Levski op de zesde plaats, drie punten achter stadsgenoot en koploper CSKA Sofia.


Serginho Greene won met zijn ploeg Levski Sofia (Foto: WikiCommons/Biso)

Toronto FC wint knap met 2-4, twee doelpunten voor Nederlanders...

Toronto FC heeft in de Major League Soccer een zeer knappe overwinning geboekt. Op bezoek bij Columbus Crew werd met 2-4 gewonnen. Trainer Aron Winter begon met Nick Soolsma in de spits en dit bleek een gouden zet. In de 21e minuut zette diezelfde Soolsma zijn ploeg op voorsprong. Danny Koevermans begon op de reservebank, maar mocht drie minuten voor tijd invallen. Ook dit bleek een sterke zet van Winter, want de voormalig spits van onder meer AZ en PSV besliste het duel definitief door in de 92e minuut de 2-4 te scoren. Ondanks de knappe overwinning staat Toronto FC laatste in de Eastern Conference. De ploeg heeft wel net zoveel punten als nummer zeven Chicago Fire en nummer acht New England Revolution.

Een niveau lager, in de NASL, leed FC Edmonton in eigen huis een pijnlijke nederlaag. Fort Lauderdale Strikers bleek met 1-2 te sterk voor de ploeg van trainer Harry Sinkgraven. Hij gunde keeper Rein Baart en middenvelder Ilja van Leerdam beiden een basisplaats. Door het verlies staat Edmonton vijfde in de NASL. Deze plek geeft wel recht op het spelen van play-offs voor promotie naar de MLS.

Vorm blundert tegen Arsenal, Ruiz moet nog 'wennen'…

Doelman Michel Vorm kreeg door zijn goede presteren voor Swansea City het respect van de Engelse voetbalfans. Helaas ging de sluitpost deze week verschrikkelijk de fout in toen Swansea City op bezoek ging bij het grote Arsenal. Vlak voor de rust gooide Vorm een uitworp tegen de hak van Ángel Rangel, Arsenal profiteerde hiervan en kon winnen met 1-0. Ook Kemy Agustien stond wederom in de basis. Ondanks de fout neemt niemand Vorm dit kwalijk, zo vertelde aanvoerder Ashley Williams: "Michel maakte een grote fout, maar hij is al briljant voor ons geweest. Niemand neemt hem dit kwalijk en laten we ook niet vergeten dat Arshavin hem fantastisch afmaakt." Ronnie Stam mocht niet starten in de basis toen zijn club Wigan Athletic moest aantreden tegen Manchester City. In de 60e minuut werd de ex-Tukker ingebracht, maar dit mocht niet baten. City won met 3-0 in eigen huis, Wigan Athletic staat door het verlies op de negende plaats in de Premier League. De van FC Twente overgekomen Costa Ricaan Bryan Ruiz maakte dit weekend zijn debuut voor Fulham toen het elftal van Martin Jol een wedstrijd speelde tegen Blackburn Rovers. De aanvaller kon nog niet overtuigen en werd bij start van het tweede bedrijf gewisseld. Tim Krul verdedigde wederom het doel voor Newcastle United tegen Queens Park Rangers.  Voor de vierde keer op rij wist goalie de nul te houden. Newcastle staat door het gelijkspel op de vierde plek in de Premier League.

In een divisie lager, de Championship, is het Middlesbrough dat het momenteel verrassend goed doet. Met ook ditmaal Marvin Emnes in de basis won het met 0-2 van Burnley. De club van Emnes staat hiermee op de derde plek in de competitie.


Michel Vorm in actie tegen Arsenal (Foto: Pro Shots)

Van Gessel trefzeker in Japan, Otten wint weer eens met Ferencváros...

Ferencváros heeft voor het eerst sinds lange tijd weer een wedstrijd weten te winnen. Hekkensluiter Zalaegerszegi TE werd met 2-0 verslagen. Mark Otten speelde opnieuw de gehele partij mee in de verdediging van de winnende ploeg. Ondanks de driepunter blijft Ferencváros op de voorlaatste plaats van de ranglijst staan. TE Kecskemeti kwam afgelopen weekend niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Vasas Boedapest. Kevin Maynard begon in de basis bij Kecskemeti, maar de verdediger werd kort voor tijd naar de kant gehaald. Zijn ploeg staat na dit weekend zevende.

JEF United heeft in de Japanse J2 League opnieuw puntverlies geleden in de strijd om promotie naar de J1 League. In eigen huis speelde de ploeg van trainer Dwight Lodeweges met 3-3 gelijk tegen Sagan Tosu. Lodeweges gaf Sander van Gessel een basisplaats en hij scoorde tien minuten na rust de 3-1. De bezoekers kwamen in het resterende gedeelte toch nog terug tot 3-3. Door de puntendeling zakte JEF United naar de vijfde plek. De achterstand op nummer drie Tokushima Vortis, welke rechtgeeft op promotie, bedraagt twee punten.

Nederlanders van start in Turkse competitie, De Zeeuw opnieuw in basis bij Spartak...

Afgelopen weekend ging de Turkse competitie weer van start en direct stond er een wedstrijd op het programma waarin twee Nederlanders tegenover elkaar stonden. Promovendus Samsunspor, met Murat Yildirim in de basis, nam het in eigen huis op tegen Gençlerbirligi. Bij de bezoekers kon voormalig ADO Den Haag-speler Hursut Meric rekenen op een basisplek. Samsunspor won het duel met 3-2. Yildirim speelde de wedstrijd overigens niet uit. De middenvelder, die afkomstig is uit de jeugd van Ajax, werd kort voor tijd gewisseld. Kayserispor is na de eerste speelronde hekkensluiter van de Turkse competitie. De ploeg, waar Nordin Amrabat het gehele duel in de basis stond, verloor met 3-0 van Bursaspor.

Spartak Moskou heeft weer eens de volle drie punten gepakt. Op bezoek bij Amkar Perm werd nipt met 0-1 gewonnen. Demy de Zeeuw had opnieuw een basisplaats bij de winnende ploeg. Onze landgenoot werd in de rust naar de kant gehaald. Door de overwinning staat Spartak op de zesde plaats.

In Kazachstan heeft FC Atyrau in de Degradatiegroep een pijnlijke nederlaag geleden. In eigen huis werd met 0-1 verloren van Taraz. Kieran Bechan maakte halverwege de tweede helft zijn opwachting voor Atyrau. Sylvano Comvalius zat niet bij de selectie. Door het verlies is het verschil met de plekken vijf en zes, wat degradatie inhoudt, slechts één puntje. Er worden nog zes speelrondes afgewerkt in de Degradatiegroep van de Kazachstaanse competitie.


Nordin Amrabat (links) hier in actie tijdens een oefenduel met AZ, staat met zijn ploeg onderaan (Foto: Pro Shots)