Nog altijd geen besluit FNV over pensioenakkoord

Redactie

Na ruim acht uur van overleg zijn de bonden binnen vakcentrale FNV het nog altijd niet eens over het pensioenakkoord. De federatieraad is sinds 14.00 uur in Amsterdam bijeen om een besluit te nemen over het akkoord dat is afgesloten tussen werkgevers, overheid en werknemers en waaronder FNV-voorzitter Agnes Jongerius haar handtekening zette.

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond, liet eerder al weten nee te zeggen tegen het akkoord. Abvakabo FNV en FNV Bouw kondigden aan alleen ja te kunnen zeggen als het akkoord wordt aangepast. Zij eisen onder meer dat pensionering bij 65 jaar met volledige AOW mogelijk blijft en willen dat er opnieuw wordt onderhandeld. Als behalve FNV Bondgenoten ook FNV Bouw en Abvakabo tegenstemmen, is er binnen de vakcentrale een meerderheid tegen het akkoord.

Maandagochtend zei voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk nog dat hij ervan uitgaat dat de bonden het maandag eens worden over een vernieuwing van het pensioenstelsel. Hij denkt dat een meerderheid binnen de federatieraad in eerste instantie nee gaat zeggen. "Daarna moet er opnieuw onderhandeld worden", zei hij.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) zei vorige week al te blijven hopen dat de FNV instemt met het akkoord. Kamp wees erop dat als de FNV het pensioenakkoord afwijst, het kabinet verder zal gaan met de eigen, soberder pensioenplannen. Die houden in dat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat, zonder uitzonderingen en verzachtende maatregelen.