Terreurverdachten ondervraagd in Zweden

Redactie

De vier verdachten die zaterdag in de Zweedse stad Göteborg zijn gearresteerd zijn door de autoriteiten ondervraagd en worden nog steeds verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat hebben de Zweedse aanklagers maandag gezegd.

Volgens het Zweedse persbureau TT zijn drie van de verdachten Zweedse staatsburgers. Twee van hen zijn geboren in Afrika, de derde in het Midden-Oosten. De vierde verdachte is een uit Afrika afkomstige man met een Zweedse verblijfsvergunning, aldus TT.

De Zweedse autoriteiten willen niet zeggen of de verdachten banden hebben met islamitische terreurbewegingen of andere extremistische organisaties. Volgens de aanklagers verliep de aanhouding van het viertal zonder problemen en 'bevindt het onderzoek zich nog in de verkennende fase'.

Ulf Ahlstedt, die als advocaat is toegewezen aan een van de verdachten, zei dat zijn cliënt alle aanklachten ontkent. "Wat ik kan zeggen is dat mijn cliënt een man is die wordt verdacht van het begaan van een terreurdaad. Mijn cliënt ontkent dit", aldus Ahlstedt.

Volgens de Zweedse veiligheidsdienst SAPO waren de politie van Göteborg en een anti-terreureenheid van de nationale politie betrokken bij de arrestaties. SAPO wilde niet zeggen wat het doelwit van de aanslag was, maar zei na de arrestaties dat de Zweedse bevolking zich geen zorgen hoeft te maken.

De Zweedse krant Expressen meldde op basis van een anonieme bron bij de politie dat de autoriteiten vermoeden dat het gearresteerde viertal banden heeft met Al-Qaida. Ze probeerden vuurwapens, explosieven en handgranaten te verkrijgen, of hadden deze reeds, aldus Expressen. De Zweedse veiligheidsdienst wilde niet reageren op de berichtgeving in Expressen.