Star Command gefinancierd met geld van gamers

Redactie

Honderden mensen hebben vijf dollar of meer geschonken aan de Amerikaanse gamestudio Warballoon Games voor het smartphonespel Star Command. Het bedrijf haalde in vijf dagen tijd twintigduizend dollar op. Dat schrijft het gamevakblad Develop.

Warballoon, dat vier medewerkers telt, schenkt donateurs die vijf dollar gaven een mp3-bestand van de muziek uit het spel. Mensen die duizend dollar doneerden, komen als personage in het spel terug.

Kleine onafhankelijke gamestudio's roepen de hulp in van consumenten die wat in hun idee zien. In plaats van investeringen van bedrijven wordt er gekozen mensen via internet te laten investeren. Dit fenomeen wordt crowdfunding, oftewel massa-investering, genoemd. In plaats van een aandeel in het bedrijf krijgen de investeerders bijvoorbeeld merchandising, ontwerpschetsen of een vermelding in het spel.

Onafhankelijke studio's moeten hun product produceren zonder de financiële steun van een game-uitgever. Voorheen eindigden dergelijke producties vaak als gratis spel op een website, maar door de opkomst van smartphones kunnen gameontwikkelaars voor enkele duizenden dollars een spel produceren en dat commercieel in de markt zetten. Kleine, creatieve bedrijven krijgen hierdoor de mogelijkheid toch een groot publiek te bereiken en commercieel succes te boeken.


Star Command gefinancierd met geld van gamers (Foto: Novum)