[Upd] Burgers krijgen ID-leges terug

static

De gemeente Amsterdam gaat naar schatting aan 50.000 inwoners de leges voor identiteitskaarten terugbetalen. Het betreft de Amsterdammers die sinds 26 augustus vorig jaar een identiteitskaart hebben aangeschaft, maakte een woordvoerster van de gemeente maandag bekend.

Amsterdammers die voor teruggave van de leges in aanmerking komen, krijgen zelf bericht van de gemeente. Ze krijgen ongeveer 43 euro terug, afhankelijk van de exacte aankoopdatum. Jongeren die de kaart voor een gereduceerd tarief hebben aangeschaft, krijgen 8,95 euro terug.

Update 17:23 uur
Sommige gemeenten kiezen ervoor iedereen die sinds vorig jaar augustus een identeitskaart heeft gekocht de betaalde leges terug te geven. "Het staat hun vrij dit te doen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan", zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandag.

Zo'n vijftigduizend Amsterdammers krijgen de leges die ze voor hun identiteitskaart hebben betaald terug van de gemeente. De kosten van kaarten die sinds 26 augustus vorig jaar zijn aangeschaft, worden teruggegeven, laat een woordvoerder van Dienst Persoons- en Geo-informatie maandag weten. Volwassenen krijgen ongeveer 43 euro terug en jongeren tot 14 jaar 9 euro.

Dezelfde regeling is van toepassing in bijvoorbeeld de gemeente Noordoostpolder, die inwoners actief benadert. Capelle aan den IJssel betaalt het aankoopbedrag alleen terug aan mensen die de kaart de afgelopen zes weken hebben aangeschaft. In Deventer geldt de terugbetaalregeling vanaf 7 oktober 2010. Dit is van toepassing op ongeveer negenduizend inwoners.

De teruggave is een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde vrijdag dat gemeenten geen leges mogen heffen voor de identiteitskaart. Identiteitskaarten worden voortaan gratis verstrekt.

De VNG zei vrijdag nog dat gemeenten geen geld teruggeven aan mensen die langer dan zes weken geleden een identiteitskaart hebben aangevraagd, tenzij ze bij de aanvraag al een bezwaar hadden ingediend tegen de leges.

De organisatie had vanwege de procedure bij de Hoge Raad gemeenten vorig jaar geadviseerd aanvragers van ID-kaarten te wijzen op de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen. Mensen die dit deden, kregen recht op restitutie, maar niet alle gemeenten hebben dit overgenomen. Sommige gemeenten kiezen er nu toch voor iedereen geld terug te geven, hoewel dit formeel niet hoeft. "Dat geld kunnen ze dan niet aan andere zaken uitgeven", zegt de VNG-woordvoerder.

Het gratis verstrekken van de identiteitskaarten kost de gemeenten jaarlijks zo'n tachtig miljoen euro. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) liet vrijdag weten dat hij gaat overleggen met de VNG over de financiële consequenties. Ook bekijkt hij of de wet moet worden aangepast. Er worden jaarlijks zo'n 1,3 miljoen ID-kaarten uitgegeven.

De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht roept alle ID-kaarthouders op om de leges terug te eisen bij hun gemeente.