'Europese beurzen beginnen met verlies'

static

De Europese beurzen zullen maandag naar verwachting met verliezen beginnen, waarmee de negatieve stemming van afgelopen vrijdag wordt voortgezet. De aandelenmarkten gaan opnieuw een onrustige week tegemoet door de bezorgdheid over de Europese schuldencrisis.

Afgelopen weekend kwamen berichten naar buiten dat Duitsland voorbereidingen treft voor een Griekse wanbetaling. De Duitse overheid zou in dat geval een steunprogramma optuigen voor de banken en verzekeraars die zich geconfronteerd zien met verliezen.

Griekenland zelf besloot een nieuwe onroerendgoedbelasting in te voeren om de inkomsten op te krikken en zo het begrotingsdoel voor dit jaar te halen. Dit is een voorwaarde voor het krijgen van een nieuwe tranche noodleningen.

De ministers van Financiën van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) kwamen aan het begin van het weekend bijeen om te spreken over de wereldeconomie en de Europese schuldencrisis. Hun overleg leverde echter geen concrete maatregelen op waaraan investeerders zich zouden kunnen optrekken.

In Azië lieten de belangrijkste beurzen maandag forse verliezen zien door de opnieuw opgelaaide bezorgdheid over de schuldencrisis in Europa. Met name de aandelen van banken en exportbedrijven moesten het daarbij ontgelden. De Nikkei in Tokio kort voor sluiting van de beurs 2,2 procent lager.

De Amerikaanse aandelenmarkten eindigden vrijdag over een breed front lager. Het opstappen van een Duitse ECB-bestuurder, een teken van de onenigheid binnen de Europese Centrale Bank, leidde tot zorgen over de schuldencrisis.

De Dow-Jonesindex sloot 2,7 procent lager op 10992,13 punten. De S&P 500 daalde ook 2,7 procent en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 2,4 procent.

Ook de Europese beurzen sloten vrijdag na het aftreden van het Duitse ECB-bestuurslid met stevige verliezen. Vooral financiële aandelen moesten het daarbij ontgelden. De AEX-index sloot 2,6 procent in de min op 276,10 punten en de MidKap-index daalde 2,5 procent tot 465,76 punten. De grote Europese graadmeters van Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 4 procent onderuit.

De euro, die vrijdag hard onderuit ging, was maandag voorbeurs 1,3517 dollar waard tegen 1,3645 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 85,53 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper tot 111,51 dollar per vat.