Luchtaanvallen op Gadhafi-getrouwen in Libië

bennootje

Gevechtsvliegtuigen van de NAVO hebben zaterdag en zondag stellingen van aanhangers van kolonel Moammar Gadhafi in Libië aangevallen. De Libische rebellen zetten zondag de aanval in op Bani Walid, een bolwerk van aanhangers van Gadhafi, maar moesten zich terugtrekken nadat ze zwaar onder vuur waren genomen.

Na een patstelling van een week, waarin de rebellen probeerden een vreedzame overgave van Bani Walid te bewerkstelligen, zetten de Libische rebellen vrijdag de aanval in. De Gadhafi-loyalisten lijken van geen wijken te willen weten en wisten de aanval af te slaan.

De NAVO, die een cruciale rol heeft gespeeld bij het verjagen van Gadhafi, zei zaterdag een tank, twee gepantserde voertuigen en een raketinstallatie nabij Bani Walid te hebben getroffen. Er werden ook luchtaanvallen uitgevoerd op het gebied rondom Gadhafi's geboortestad Sirte, en de zuidelijke steden Waddan en Sabha, aldus de NAVO.

Een commandant van de rebellen, Abdel-Razak al-Nadouri, zei zondag wederom op hevig verzet in Bani Walid te zijn gestoten. De NAVO heeft de rebellen verzocht zich terug te trekken zodat er luchtaanvallen op Bani Walid kunnen worden uitgevoerd. "Een grote groep mensen is Bani Walid binnengetrokken, maar we werden zwaar onder vuur genomen", zei Al-Nadouri. "Gisteren heeft de NAVO ons gevraagd ons 7 kilometer terug te trekken, zodat er luchtaanvallen op militaire bases en raketwerpers konden worden uitgevoerd."


Luchtaanvallen op Gadhafi-getrouwen in Libië (Foto: Novum)