Dodental schipbreuk Tanzaniaanse veerboot loopt op

Redactie

Bij de schipbreuk van een Tanzaniaanse veerboot zaterdag zijn meer dan tweehonderd opvarenden verdronken. Zo'n zeshonderd drenkelingen zijn gered van de MV Spice Islanders, die maar zeshonderd passagiers mocht vervoeren.

Volgens Mohammed Aboud Mohammed van het kantoor van de vicepremier op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar zijn 192 van de 220 reeds geborgen lichamen door hun nabestaanden geïdentificeerd. De stoffelijke resten zijn uitgestald op een sportveld. Daar worden ze gebalsemd en bedienen imams hun de laatste sacramenten. Op Zanzibar zijn drie dagen van rouw afgekondigd.

De veerboot zonk zaterdagochtend bij sterke stroming op open zee tussen Tanzania en het eiland Pemba, ten noorden van Zanzibar. Een van de overlevenden vertelde dat vanwege de zware belading enkele mensen ervan afzagen aan boord te gaan toen het schip nog in de haven van Dar es Salaam lag. Veel mensen op de kades van Stone Town op Zanzibar zijn woedend dat het kennelijk overladen schip de haven heeft mogen verlaten.

Het aantal opvarenden is nog onbekend, en de autoriteiten verwachten dat het dodental nog zal stijgen. "De regering verhoort de hoofdingenieur om meer duidelijkheid over de ramp te verkrijgen", aldus Mohammed. "De kapitein van de veerboot is nog altijd vermist, en het is onduidelijk wie de eigenaar van het schip is."

In de uren na het ongeluk werd journalisten sterk ontraden over de gebeurtenis te berichten en probeerde de regering informatie over het ongeluk achter te houden.