[Upd] Iran: 11 september was smoesje

static

Ook Iran staat zondag stil bij de terreuraanslagen van 11 september 2001. In de ogen van president Mahmoud Ahmadinejad was 9/11 slechts 'een gecompliceerd spel, bedoeld om de mensheid op te hitsen en een smoes te vinden om Irak en Afghanistan te bezetten'.

Dat meldden Iraanse staatsmedia zondag. Ahmadinejad heeft vaker openlijk getwijfeld aan de aanslagen. Zo suggereerde hij vorig jaar dat 'sommige onderdelen van de Amerikaanse regering de aanval in scene hebben gezet'.

Update 18.28 uur
Aanhangers van een islamistische politieke partij in Pakistan hebben de tiende verjaardag van de aanslagen op de New Yorkse Twin Towers aangegrepen voor anti-Amerikaanse protesten.

Zo'n honderd betogers uitten in liederen en op spandoeken hun verdenkingen dat de Verenigde Staten zelf of Israël de hand in de aanslagen hadden. Samenzweringstheorieën als deze zijn gemeengoed onder radicale moslims.

Ook in Multan en Karachi gingen enkele tientallen demonstranten de straat op. Zij protesteerden tegen de oorlog in Afghanistan. De betogingen waren georganiseerd door Jamat-e-Islami, de grootste islamistische partij van Pakistan.

Jamat-e-Islami werft veelvuldig steun door in te spelen op anti-Amerikaanse sentimenten onder Pakistanen. De Pakistaanse volkswoede jegens de VS is na de liquidatie van Osama bin Laden en ettelijke Amerikaanse raketaanvallen op Pakistaans grondgebied nog toegenomen.

Zondag kwamen drie mensen om toen twee vermoedelijk Amerikaanse raketten hun huis troffen. Volgens medewerkers van de Pakistaanse inlichtingendienst vond het bombardement plaats in Mir Ali in het roerige Noord-Waziristan.