[WRC] Hirvonen wint Rally van Australië

Peterselieman

Mikko Hirvonen heeft de door teamorders gekenmerkte Rally van Australië op zijn naam geschreven. De Fin bleef met de Ford zijn land- en teamgenoot Jari-Matti Latvala en de Noor Petter Solberg voor. Kampioenschapsleider Sébastien Loeb werd slechts tiende. Peter van Merksteijn eindigde op een dertiende plaats.

Voor Loeb en Citroën-teamgenoot Sébastien Ogier leek er in de beginfase van de rally niets aan de hand en de twee bouwden een voorsprong op de Fords op. De door regen glad geworden ondergrond zorgde er in eerste instantie voor dat Latvala en Hirvonen tijd verloren, maar niet veel later ging de auto van Loeb over de kop en raakte Ogier een boom, waardoor de Fords leidden.

Voor Loeb leek er niet meer in te zitten dan een elfde stek, maar Citroën greep in en klokte Ogier bij een proef te laat in en liet de Fransman onderweg zelfs tien minuten wachten, waardoor Loeb toch nog tiende kon worden. Ook Ford paste een dergelijke truc toe, want Latvala was sneller dan Hirvonen, maar laatstgenoemde moest de wedstrijd winnen om zo Loeb in het kampioenschap te benaderen. Latvala hield dan ook duidelijk in, waardoor Hirvonen als eerste afgevlagd kon worden, voor Latvala en Solberg.