Rinnooy Kan hoopt op opening pensioenakkoord

Redactie

De voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), Alexander Rinnooy Kan, hoopt dat de FNV-bonden instemmen met het pensioenakkoord waarover de vakcentrale enkele maanden geleden overeenstemming bereikte met de werkgevers en minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD). Mocht het niet lukken, dan zou hij 'buitengewoon teleurgesteld' zijn. Hij ziet kleine openingen.

"Het zijn wel 'nees', maar vooral 'nee, tenzijs'. Dat maken we vaker mee", zei Rinnooy Kan in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed. "Die leiden heel vaak tot vervolggesprekken en wellicht een 'ja, mits'."

Een opening ziet hij mogelijk in een eerste gebaar van Kamp enkele weken geleden. De bewindsman zei toen dat de korting op de AOW voor mensen die eerder stoppen met werken voor lage inkomens verzacht worden.

Hoewel het pensioenakkoord formeel geen SER-kwestie is, gaf Rinnooy Kan toe dat hij zich in de wandelgangen wel met de kwestie bemoeit. "Je hoort wel eens wat en je denkt wel eens mee", zei hij in het programma.

Kamp zei vrijdag na de ministerraad te blijven hopen dat de vakcentrale FNV maandag instemt met het pensioenakkoord. "Er zijn twee bonden die zeggen: nee, tenzij. Kennelijk zien zij basis voor verder overleg binnen de FNV", zei Kamp na afloop van de ministerraad.

De FNV-bonden Abvakabo en FNV Bouw willen dat het pensioenakkoord wordt aangepast. De grootste bond, FNV Bondgenoten, is definitief tegen. De drie bonden hebben samen een meerderheid van de stemmen in de federatieraad, het hoogste orgaan van de vakcentrale FNV.

Als FNV het akkoord toch afwijst, gaan de concessies niet op en grijpt Kamp terug naar afspraken uit het regeerakkoord. Daarin is alleen verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020 afgesproken.