Duizenden boze Grieken de straat op

Redactie

Duizenden boze Grieken zijn zaterdag in Thessaloniki de straat op gegaan. Ze deden dat voorafgaand aan de jaarlijkse toespraak van premier George Papandreou over de nationale economie.

Er zijn ten minste vijfduizend extra agenten ingezet in een poging rellen, waarop de protesten tegen de harde bezuinigingsmaatregelen veelal uitlopen, te voorkomen. Er zijn zeker zeven marsen georganiseerd, onder meer door de twee grootste vakbonden, door studenten, anarchisten, taxichauffeurs en zelfs door voetbalfans. Eerder zaterdag hielden tweeduizend leden van een communistische vakbond een vreedzaam protest in Athene.

De regering van Papandreou heeft zeer harde bezuinigingsmaatregelen moeten treffen om te voldoen aan de eisen voor de internationale noodlening van in totaal 219 miljard euro. Pogingen om de Griekse economie er weer bovenop te helpen zijn vooralsnog op niets uitgelopen.

Eind oktober moet Griekenland de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, die de noodlening verschaffen, ervan zien te overtuigen dat het voldoende vooruitgang heeft geboekt, onder meer door aan te tonen dat de belastingen op orde zijn en er privatiseringen zijn doorgevoerd.