Twee ruimtevaartuigen op weg naar de maan

Redactie

Twee Amerikaanse ruimtevaartuigen zijn zaterdag aan hun reis naar de maan begonnen. Het is de eerste missie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die gericht is op onderzoek naar het binnenste van de maan en op de meting van de zwaartekracht op de maan. De reis moest vanwege harde wind meermalen worden uitgesteld.

NASA lanceerde de twee vaartuigen, met de afmeting van een wasmachine en de namen Grail-A en Grail-B, aan boord van een relatief kleine Delta II-raket om geld te besparen. Grail-A kwam als gepland anderhalf uur na de lancering los van de raket, na acht minuten gevolgd door Grail-B. Grail-A komt volgens de planning op oudejaarsavond aan op de maan en Grail-B op nieuwjaarsdag.

De missie, die 496 miljoen dollar kost, moet veel nieuwe informatie opleveren. De ruimtevaartuigen hebben apparatuur aan boord om 'het binnenste van de maan te onderzoeken en om de zwaartekracht honderd tot duizend keer beter dan tevoren in kaart te brengen', zei Ed Weiler van NASA.

"We zullen met de Grail meer over het binnenste van de maan te weten komen dan alle voorgaande missies naar de maan tezamen", aldus Weiler. Onderzoek naar de zwaartekracht op de maan zal onder meer helpen om landingsplaatsen in de toekomst beter vast te kunnen stellen. De zwaartekracht op de maan is namelijk niet overal hetzelfde.

NASA heeft geen plannen binnenkort astronauten naar de maan te sturen.


Twee ruimteveren op weg naar de maan (Foto: Novum)