Voetbalvandalisme neemt verder af

Redactie

Het voetbalvandalisme is afgelopen seizoen verder teruggedrongen. Zo werden afgelopen seizoen minder incidenten geregistreerd en minder stadionverboden opgelegd. Dat meldt het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme in het jaaroverzicht.

Het aantal geregistreerde momenten bedroeg afgelopen seizoen 653. Het seizoen daarvoor waren dat er nog 669 en in het seizoen 2008/2009 werden nog 689 incidenten gemeld.

Vooral de afname en mishandelingen en vechtpartijen noemt het informatiepunt een positieve ontwikkeling. Zo was er afgelopen seizoen sprake van 34 mishandelingen, tegenover 45 in het seizoen daarvoor.

Het lik-op-stukbeleid lijkt te werken, aldus het informatiepunt. Er werden meer geldboetes opgelegd. Uiteindelijk verschenen van de 652 aangehouden verdachten 149 personen voor een rechter.

De meeste verdachten zijn niet eerder vanwege voetbalgerelateerde zaken met politie en justitie in aanraking geweest. De meeste arrestaties zijn voor openlijke geweldpleging. Het aantal stadionverboden daalde naar 420, tegenover 655 in het seizoen 2009/2010 en 761 in het seizoen daarvoor.

De politie-inzet bij betaald voetbal daalde voorts met elf procent fors naar in totaal 294.161 uren. Dat kwam onder meer doordat dit seizoen niet zoveel wedstrijden zijn afgelast die later werden ingehaald, waardoor een dubbele inzet moest worden gepland.

De cijfers voor het afgelopen seizoen vallen deels overigens ook lager uit doordat er minder wedstrijden zijn geweest in met name de Jupiler League door het wegvallen van twee clubs.

Het CIV stelt daarbij dat de veiligheid in en om voetbalstadions weliswaar is verbeterd, maar politie en justitie hebben nog te weinig grip op de verplaatsing en vermenging van voetbalvandalisme met andere gebeurtenissen. "Nieuwe groepen sensatiezoekende jongeren, zichzelf hooligans noemend, zijn veelal nog onvolledig en te versnipperd in beeld bij politie en justitie."