Activisten willen vrijlating reuzenkrokodil

Redactie

Dierenactivisten eisen dat de reuzenkrokodil die onlangs is gevangen in de Filipijnen wordt vrijgelaten. De burgemeester van de plaats waar het dier is gevangen weigert dat echter. Volgens Edwin Cox Elorde vormt de krokodil een bedreiging voor de inwoners. Zij zijn afhankelijk van de visserij en zouden kunnen worden aangevallen door de krokodil.

Het ruim 6 meter lange dier, dat de naam Lolong heeft gekregen, is mogelijk de grootste zoutwaterkrokodil die ooit is gevangen. Volgens de dierenactivisten zal Lolong in gevangenschap abnormaal en destructief gedrag ontwikkelen en kan hij een gevaar zijn voor de verzorgers en mensen die Lolong bezoeken.

Lolong is ondergebracht in een bassin in de plaats Bunawan en wordt dagelijks door horden mensen bezocht. Soms wordt het dier met stenen bekogeld om hem tot bewegen te prikkelen. Het is de bedoeling dat Lolong de grootste attractie van een toekomstig park voor ecotoerisme wordt. Dat park moet het bewustzijn bij dorpelingen en toeristen vergroten over de vitale rol die reptielen spelen in het ecosysteem.

Vrijdag werd bekend dat Lolong sinds zijn gevangenneming nog geen hap heeft gegeten. Vermoed wordt dat het dier aan stress lijdt. Zoutwaterkrokodillen kunnen ouder dan 100 worden en een lengte tot wel zeven meter bereiken. Ook in het wild eten ze niet iedere dag. Een reus als Lolong kan het misschien wel zes maanden zonder eten stellen, aldus een medewerker van natuurbeheer.


Activisten willen vrijlating reuzenkrokodil (Foto: Novum)