Rob Bolland wil vrede met Willem van Kooten

Redactie

Rob Bolland wil praten met Willem van Kooten. De 56-jarige componist heeft een conflict met Van Kooten over de rechten van verschillende nummers, waaronder Jeanny en Rock Me Amadeus. "Het wordt tijd dat de vrede wordt getekend."

"Als ik eruit kom met Willem, zal dat mijn leven ten goede veranderen", vertelt Bolland aan De Telegraaf. Van Kooten zei eerder in de krant dat hij bereid is na te denken over teruggave van de rechten van Bollands liedjes. "Met die opening kan ik iets", stelt de componist. "Daarover zou ik dolgraag met Willem in gesprek gaan."

Bolland ligt al jaren in de clinch met zowel Van Kooten als auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Hij meent dat Van Kooten zijn liedjes zonder overleg heeft doorverkocht aan het buitenland, waardoor hij naar eigen zeggen zo'n 2,5 miljoen euro misliep. Onlangs liet hij beslag leggen op 1,2 miljoen euro die Buma/Stemra moet uitbetalen aan de muziekuitgeverij van Van Kooten.

"Het enige waar ik al jaren om vraag, is dat ik volgens afspraak word betaald. En dat ik de rechten van meer dan honderd liedjes, waaronder mijn 'baby's' Jeanny, Rock Me Amadeus en In the Army Now terugkrijg", legt Bolland uit. "Maar dat is precies de crux: Willem wil die liedjes, die de grootste verdieners uit zijn muziekcatalogus zijn, niet kwijt."

Woensdag dient in de rechtbank van Amsterdam het kort geding dat Bolland tegen Van Kooten aanspande. De componist wil dat een derde partij voor hem gaat incasseren in plaats van Van Kooten. "Ik hoop op een goede afloop, want ik lijd vreselijk onder deze situatie", vertelt hij. "Ik hoop dat volgende week een einde komt aan mijn gevoel dat ik een roepende ben in de woestijn."