Rotterdams partyschip vat vlam

Redactie

Op een partyschip in de Rotterdamse Koningshaven, bij de Erasmusbrug, is in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand uitgebroken. Er is niemand aan boord van het schip en er zijn geen gewonden, meldde de politie.

De uitslaande brand veroorzaakt flinke rookwolken die in de wijde omtrek te zien zijn en de brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur te blussen. Het schip RiverZZ ligt aan de Eva Hartog-Cohenkade, evenwijdig aan de Stieltjesstraat. Volgens de exploitant is het evenementenschip het grootste van zijn soort in Europa. Met vijf zalen verdeeld over drie etages biedt het ruimte aan bijna 1800 mensen.

Met blusschepen en vanaf de kade probeert de brandweer het schip nog te redden, maar of dat gaat lukken is nog ongewis. De RiverZZ heeft al aanzienlijke schade opgelopen door de brand, die door nog onbekende oorzaak aan de achterkant van het schip uitbrak, aldus een woordvoerster van de politie.

Het schip uit 1959 heeft een rijke historie. Onder meer de Britse koningin Elizabeth, de Amerikaanse presidenten Eisenhower en Kennedy en beroemdheden als Elvis Presley en Louis Armstrong zijn op het van oorsprong Duitse schip geweest, vermeldt de website van RiverZZ. De Berlin, zoals het vaartuig oorspronkelijk heette, voer jarenlang lijndiensten. Sinds 2003 ligt het in Rotterdam. Opmerkelijk genoeg werd de RiverZZ vorige week heropend.