Rusland inspecteert Jak-42 vliegtuigen

Redactie

De Russische luchtvaartautoriteiten hebben vrijdag veiligheidsinspecties gelast van alle vliegtuigen van het type Jak-42, waarvan er in Rusland nog een stuk of zestig in gebruik zijn. Een toestel van dit type verongelukte eerder deze week bij de start vanaf een vliegveld bij Jaroslavl, 240 kilometer ten noordoosten van Moskou. 43 mensen kwamen om het leven, waaronder de bijna voltallige topijshockeyploeg Lokomotiv.

Het verongelukte toestel was achttien jaar oud en een van de drie motoren was vorige maand vervangen. De autoriteiten kunnen nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeluk. Uit een eerste onderzoek van de vluchtdatarecorder is gebreken dat alle drie de straalmotoren werkten en dat de vleugelkleppen en het stabilisatievlak allemaal in de juiste stand stonden. Ook met de brandstof was waarschijnlijk niets mis, omdat andere toestellen die dezelfde brandstof hadden getankt geen problemen hadden met het opstijgen.

President Dmitri Medvedev heeft opgeroepen tot drastische hervormingen in de Russische luchtvaartsector, waaronder een snelle vervanging van de verouderde Russische vliegtuigvloot door moderne westerse verkeersvliegtuigen. Volgens experts gaat het niet alleen om de verouderde vloot, maar vormen ook zwak overheidstoezicht, gebrekkige training van piloten en een mentaliteit om alles op een koopje te doen een probleem in de Russische luchtvaart.


Rusland inspecteert Jak-42 vliegtuigen (Foto: Novum)