Nieuw onderzoek op resten Nicole van den Hurk

bennootje

Op begraafplaats St. Antonius aan de Boschdijk in Eindhoven zijn vrijdagavond de stoffelijke resten opgegraven van Nicole van den Hurk. Dat heeft de politie gemeld. Nicole werd in 1995 vermoord. Een dader is tot nu toe niet gevonden.

Het lichaam is opgegraven in het kader van een zogenoemd cold case-onderzoek. De stoffelijke resten zijn voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag gebracht. De opgraving vond plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie, aldus de zegsvrouw van de politie.

Volgens haar is er geen duidelijke aanleiding het lichaam nu op te graven. "Het is onderdeel van het lopende cold case-onderzoek. De technieken zijn de afgelopen 16 jaar nogal veranderd. We willen alle kansen benutten."

Het 15-jarige meisje verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was naar haar bijbaantje. Haar lichaam werd op 22 november van dat jaar gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

In deze zaak werden de afgelopen jaren meerdere mensen aangehouden, zoals haar stiefvader en een man uit Eindhoven, maar zij werden vrijgelaten. Ook haar stiefbroer werd in maart van dit jaar aangehouden maar in april weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Justitie heeft de beloning die in deze zaak was uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de zaak, verhoogd van 25.000 gulden naar 15.000 euro.

Advocaat Bert de Rooij van de verdachte stiefbroer zei vrijdagavond alleen te kunnen speculeren waarom de resten worden opgegraven. "Kennelijk willen ze een spoor natrekken waarvan ze denken dat het na 16 jaar nog na te trekken is. Een stoffelijk overschot opgraven doen ze niet zo maar. Dat heeft grote impact op de nabestaanden."

Nieuw onderzoek op resten Nicole van den Hurk
Nieuw onderzoek op resten Nicole van den Hurk (Foto: ANP)