ECB-bestuurder Stark weg om 'persoonlijke redenen'

Redactie

Het Duitse bestuurslid van de Europese Centrale Bank, Jürgen Stark, treedt af wegens 'persoonlijke redenen'. Dat heeft de ECB vrijdag bekendgemaakt.

Stark had nog drie jaar te gaan voordat zijn termijn van acht jaar zou eindigen. Europese aandelenmarkten en de waarde van de euro daalden scherp na de bekendmaking van het nieuws.

Stark was onderdeel van het zeskoppige bestuur van de ECB, het hoogste monetaire orgaan binnen de eurozone. De 63-jarige Duitser bestierde de portefeuille economie, en werd daarom vaak omschreven als de hoofdeconoom van de centrale bank.

Analisten twijfelen aan de reden voor Starks vertrek en denken dat hij is opgestapt wegens meningsverschillen over het te voeren beleid. "Voortslepende controverses over het opkopen van staatsobligaties door de ECB lijken de aanleiding te zijn geweest voor het vertrek van Stark", zei ING-econoom Carsten Brzeski.

De ECB speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van de onzekerheid op de financiële markten, die veroorzaakt wordt door zorgen over de overheidsschulden in sommige landen. Vorige maand kocht de ECB opnieuw staatsobligaties op waardoor landen als Italië en Spanje goedkoper geld kunnen lenen op de financiële markten.

Dit beleid stuit echter op kritiek van conservatieve Duitse parlementariërs en academische economen. Volgens critici gebruikt de bank zijn macht eigenlijk om landen met zwakke begrotingen te ondersteunen.

Voordat Stark in dienst trad van de ECB, was hij werkzaam bij de Duitse Bundesbank. Hij werd door velen gezien als een havik, vanwege zijn streven naar een hogere rente en strengere begrotingsregels voor de lidstaten.


ECB-bestuurder Stark weg om 'persoonlijke redenen' (Foto: Novum)