[Vuelta] Anton wint etappe in Baskenland

Peterselieman

Igor Anton heeft vrijdag de negentiende etappe van de Vuelta gewonnen. De Baskische renner deed dat door na een thuiswedstrijd solo aan te komen in een uitzinnig Bilbao. Het was voor het eerst sinds 33 jaar dat de Vuelta door het Baskenland kwam. Juan Jose Cobo pareerde op de laatste klim een tweetal aanvallen van Chris Froome en behoudt de rode leiderstrui.

De voor Euskaltel rijdende Anton werd vooraf als een van de kanshebbers op de eindzege in de Vuelta gezien, maar al in de eerste week werd duidelijk dat hij die ambitie door gebrek aan vorm niet kon waarmaken. Met de finish in Bilbao sprong hij al vroeg in de etappe weg en kreeg gezelschap van ploeggenoot Gorka Verdugo, Marzio Bruseghin (Movistar) en Alexsandr Dyachenko (Astana).

Het viertal reed de hele dag voorop. Op de tweede beklimming van de Alto el Vivero loste Dyachenko als eerste. Ook Verdugo zakte even later terug waarna Anton bij Bruseghin wegdemarreerde en door een haag van Baskische fans naar boven werd geschreeuwd. In de laatste vijftien kilometer kwam zijn zege niet meer in gevaar.

Achter de kopgroep was een kleine groep met favorieten ontstaan die lang bij elkaar blijven. In de laatste paar kilometers van de laatste klim probeerde Froome een gat te slaan met Cobo, maar de Spanjaard van Geox liet zijn Britse belager niet wegkomen. Ook een nieuwe poging van de renner van Team Sky pareerde Cobo.

Bruseghin kwam op 41 seconden van Anton ook alleen aan in Bilbao. De groep met favorieten gaf 1.33 minuten op de favorietengroep waarin ook Bauke Mollema reed. De Groninger van Rabobank bleef vierde achter Cobo, Froome en Bradley Wiggins (Sky).