Vier op de tien snackbars frituren met ongezond vet

Redactie

Bijna vier op de tien Nederlandse cafetaria's gebruikten in 2010 nog steeds hard vet om hun snacks in te frituren. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag. Het was de bedoeling dat vorig jaar 75 procent van de snackbars zouden zijn overgestapt op vloeibaar frituurvet, dat aanzienlijk gezonder is.

Uit onderzoek van de VWA blijkt dat vorig jaar 61 procent van de snackbars gezond frituurde. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2004. Toen werd slechts in 33 procent van alle snackbars vloeibaar frituurvet gebruikt.

Het streefpercentage van 75 procent werd vastgelegd door Koninklijke Horeca Nederland en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën. De campagne Vloeibaar Frituren moest ervoor zorgen dat het percentage ook daadwerkelijk werd gehaald.

De VWA bezocht tussen begin augustus tot half oktober vorig jaar 588 cafetaria's, snackbars en formulebedrijven verspreid over het hele land. Daarbij was een steekproef genomen uit het totale aantal van 6500 van dergelijke bedrijven.

Vast frituurvet is met name slecht voor hart en bloedvaten.


Vier op de tien snackbars frituren met ongezond vet (Foto: Novum)