Aangifte tegen Van Aartsen voor lekken

Redactie

Tegen burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) en de politie Haaglanden is vrijdag aangifte gedaan voor het lekken van vertrouwelijke politie-informatie. Advocaat Michel van Stratum, die de aangifte heeft gedaan, stelt dat door het lekken van de vertrouwelijke informatie de belangen van zijn cliënt zijn geschaad.

De aangifte komt voort uit een kort geding dat de advocaat onlangs aanspande tegen het AD. De krant had gemeld dat een cliënt van hem vuurwapengevaarlijk zou zijn. In juli werd een inval gedaan in de woning van zijn zus.

Tijdens de zitting zou zijn gebleken dat de informatie was gelekt door de politie en door een hoge ambtenaar van Van Aartsen, die de documenten namens de burgemeester zou hebben gelekt. Van Stratum vermoedt dat de informatie is gelekt om de inval in de woning te rechtvaardigen en zijn cliënt in een slecht daglicht te plaatsen.

In het tegen het AD aangespannen kort geding eiste Van Stratum rectificatie. "Mijn cliënt heeft recentelijk nog een verklaring omtrent gedrag van dezelfde overheid gekregen en is eerder vrijgesproken van een dergelijk feit. Dat hij vuurwapengevaarlijk is, klopt dus helemaal niet."

De bewoner van het huis waar de politie binnenviel bleek de zaakgelastigde van Suriname. Vanwege de inval in het huis van de diplomaat riep Suriname hem terug voor overleg. Ook heeft het land de Verenigde Naties gevraagd Nederland te veroordelen voor een inval in een huis van een diplomaat, een schending van de Conventie van Wenen. Nederland heeft mondeling en schriftelijk excuses aangeboden.