Gibson en Eszterhas maken film over Joodse verzetsstrijder

dekatophetspek

Warner Bros heeft bekend gemaakt dat Mel Gibson en Joe Eszterhas zich gaan richten op een project waarover in Hollywood nog lang nagepraat zal worden. In de nog titelloze film zullen we het heroïsche verhaal te zien krijgen van de Joodse strijder Judah Maccabee. 

Eszterhas zal het scenario voor de film leveren en word daarbij geholpen door Gibson. Maccabee vormde, samen met zijn vader en vier broers, de leiding van een opstand tegen de Grieks-Syrische legers, die in de tweede eeuw voor Christus het land Judea bezet hadden. Gibson, die in eerste instantie de regie aangeboden had gekregen, zal voor de productie zorg gaan dragen, met zijn bedrijf Icon Productions. Het is duidelijk dat Warner Bros graag weer met Gibson wil werken aangezien deze voor veel inkomsten zorgde, ten tijde van de Lethal Weapons reeks en andere films.

Gibson, die de laatste tijd meestal in het nieuws kwam vanwege pijnlijke privé kwesties, wil zich weer helemaal gaan richten op het maken van films. Gibson heeft bewust lang gewacht om een film te maken over heroïsche Joden. Er waren al gesprekken over de film gaande toen Mel Gibson in 2006 onder invloed van alcohol werd aangehouden op Malibu. Bij die arrestatie vloog de acteur nogal antisemitisch uit de bocht.

De film luidt ook de terugkeer in van Joe Eszterhas, eens de bestbetaalde scenario schrijver van Hollywood, die eerder scripts schreef voor onder meer Basic Instinct, Jagged Edge, en Flashdance. Eszterhas schreef tweemaal eerder een scenario met een Joods thema. Betrayed (1987) en Music Box (1989). In 1995 ontving de schrijver de Emanuel Foundation’s Lifetime Achievement Award voor zijn beschrijvingen van de holocaust in Hongarije. Eszterhas zou zich later uit Hollywood terugtrekken, overwon kanker, en ging zich richten op het schrijven van boeken in plaats van films. Zowel hij als Gibson hebben hun portie aan beproevingen meegemaakt en vormen zodoende een onverwacht maar intrigerend duo voor een onverhoopt en fascinerend onderwerp voor een film.