Ban betreurt gebrek aan omvangrijk terreurverdrag

Redactie

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, betreurt het dat de lidstaten van de VN geen omvangrijk verdrag aangaande terrorisme hebben gesloten sinds de aanslagen die tien jaar geleden op 11 september in de Verenigde Staten plaatshadden. Dat heeft Ban vrijdag in de Australische hoofdstad Canberra gezegd.

Ban is van mening dat de VN meer hadden kunnen doen. "We waren het er direct over eens dat er een omvangrijk verdrag over internationaal terrorisme moest komen", zei Ban. "Helaas is daar tot de dag van vandaag niets uit voortgekomen." De onderhandelingen over een dergelijk verdrag zijn herhaaldelijk vastgelopen wegens meningsverschillen over de definitie van terrorisme en terroristen.

Leden van de VN zijn inzake de Palestijnse kwestie in twee kampen verdeeld. Het is de Arabische wereld tegenover Israël, de Verenigde Staten en Europa. Daarnaast bestaat er een minder grote scheiding tussen de bondgenoten van Pakistan en die van de aartsrivaal van Pakistan, India.

De VN hebben met zestien aparte verdragen beetje bij beetje stelling genomen tegen het terrorisme. Zo zijn er verdragen over bomaanslagen, kapingen en het gebruik van nucleaire materialen. In 2006 werd een wereldwijde strategie voor de bestrijding van terrorisme aangenomen. Ook hierbij werd echter wegens gebrek aan overeenstemming een definitie van terrorisme buiten beschouwing gelaten.

Volgens Robert Orr, voorzitter van de VN-werkgroep voor de Implementatie van Contraterrorisme, hebben de strategie en de aangenomen verdragen hun beperkingen. "De strategie bevat alles wat je op operationeel gebied nodig hebt om terrorisme te bestrijden met de goedkeuring van alle VN-lidstaten", aldus Orr. "Wat er niet is, is de mogelijkheid om bepaalde aspecten van de verdragen wettelijk af te dwingen. Als iemand een ander persoon beschuldigt van terrorisme is er geen neutrale definitie van wat terrorisme is."

Ban zei trots te zijn op de rol die hij heeft gespeeld in de reactie van de VN op de aanslagen van Al-Qaida, waaronder de VN-resolutie die op 12 september 2001 werd aangenomen. Daarin werden de aanvallen veroordeeld en werd opgeroepen tot internationale samenwerking om terrorisme te voorkomen en uit te roeien.

Ban, die in 2007 werd benoemd tot secretaris-generaal, was in 2001 ook al werkzaam bij de VN. De 67-jarige Zuid-Koreaan woont zaterdag een herdenkingsconcert in New York bij.