Minister wil Michelinsterren voor goede scholen

Redactie

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil scholen in het basis- en voortgezet onderwijs die extreem goed presteren gaan belonen met sterren. De minister zegt in een interview in het Financieele Dagblad dat het plan nog moet worden uitgewerkt, maar dat het de kant opgaat van het Michelinsterrensysteem.

Scholen die een ster krijgen, krijgen niet direct extra geld, maar de erkenning is wel goed voor de naam van de school. Op dit moment wordt alleen nog gesproken over zeer zwakke en zwakke scholen en scholen die voldoende presteren. "Dat daagt niet uit de slag naar boven te maken. Je moet er de categorie excellent aan toe durven voegen en scholen die op die manier presteren ook zichtbaar maken", stelt de minister.

Om het scholen makkelijker te maken goed te presteren, wil Van Bijsterveldt het makkelijker maken leraren die slecht presteren te ontslaan. Docenten die niet gemotiveerd zijn, moeten daarop volgens Van Bijsterveldt worden aangesproken. "Als iemand na de zoveelste keer op uitblijvende motivatie wordt aangesproken, moet je ook durven zeggen dat het niet meer werkt."

De Algemene Onderwijsbond (AOb) kan zich hier in vinden, maar vindt wel dat schoolbestuurders dan een fatsoenlijk personeelsbeleid moeten toepassen. Dat zou nu vaak ontbreken. Van het plan met Michelinsterren voor scholen te gaan werken, wordt de AOb niet wild. De bond vreest dat zo'n systeem leidt tot nog grotere scholen.