Rusland blijft achter Assad staan

Redactie

Rusland staat nog altijd achter de Syrische president Bashar Assad, heeft de Russische gezant Michael Margelov donderdag duidelijk gemaakt. Hij waarschuwt het Westen dat de verwijdering van weer een seculiere leider in het Midden-Oosten onbedoelde gevolgen kan hebben.

"Assad is jong, goed opgeleid, niet bekrompen en zou zijn land kunnen moderniseren als de heersende klasse in Syrië opener zou staan en meer ontvankelijk wordt voor nieuwe ideeën", zei Margelov. Hij sprak met journalisten in de wandelgangen van een internationaal forum in de Russische stad Jaroslavl.

Margelov zei dat hij vrijdag in Moskou een delegatie van de Syrische oppositie ontvangt en maandag een adviseur van Assad, Buthaina Shaaban.

Rusland verzet zich in de VN-Veiligheidsraad tegen een ontwerpresolutie van de Europese Unie en de Verenigde Staten voor een wapenembargo en andere sancties tegen Syrië. Moskou heeft in plaats daarvan een eigen ontwerpresolutie ingediend waarin de regering-Assad wordt opgeroepen het gewelddadige optreden tegen betogers te staken en snel hervormingen door te voeren.

Margelov gaf donderdag toe dat Syrië een belangrijke klant is van de Russische wapenindustrie, maar zei dat Moskou door bredere politieke belangen wordt gedreven. Hij zei dat de verwijdering van een hele rij seculiere, zij het autoritaire leiders in de regio Rusland met zorg vervult. Zo omschreef hij wijlen de Iraakse president Saddam Hussein als 'het enige tegenwicht voor Iran'. Dan zijn dit jaar ook Zine El Abidine Ben Ali in Tunesië, Hosni Mubarak in Egypte en Moammar Gadhafi in Libië aan de kant gezet, voegde hij eraan toe.

Margelov waarschuwde dat westerse pogingen om democratie naar het Midden-Oosten te brengen radicale islamitische krachten aan de macht kunnen brengen, waarbij hij Algerije en de Palestijnse gebieden als voorbeelden noemde. "Wij moeten niet vergeten dat wij zeer voorzichtig moeten zijn bij de overgang van middeleeuwse samenlevingen, zoals veel Arabische staten vandaag de dag zijn, naar democratie van het westerse type."

Hij zei dat de mensen bij westerse ministeries van buitenlandse zaken en inlichtingendiensten hem doen denken aan zijn vroegere collega's bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. "Het lijkt alsof ideeën over mensenrechten, rechtsorde en democratie, die in het Midden-Oosten niets gemeen hebben met Realpolitik, bij het nemen van praktische stappen in het Midden-Oosten de overhand hebben", zei Margelov. "Wij hebben in het Midden-Oosten te maken met zeer traditionele samenlevingen en in het omgaan daarmee kun je beter lering trekken uit de geschiedenis."