[Vuelta] Froome wint op Peņa Cabarga, Mollema derde

Peterselieman

Christopher Froome heeft de zeventiende etappe van de Vuelta gewonnen. De 26-jarige Brit van Team Sky versloeg op de slotklim Peña Cabarga rodetruidrager Juan Jose Cobo in de eindsprint. Raborenner Bauke Mollema werd op 21 seconden derde. Froome kreeg door zijn zege acht seconden bonificatie en staat nog dertien seconden achter Cobo.

In de laatste bergetappe van de Vuelta bewaarden de klassementsmannen het vuurwerk tot de slotklim. Daniel Martin, Marzio Bruseghin en Chris Anker Sørensen sloegen al snel een gaatje. Zij kregen op ruim twee kilometer van de meet gezelschap van de Belg Jurgen Van den Broeck.

Toen het viertal werd bijgehaald, waagde Van den Broeck een nieuwe poging, maar wederom zonder succes. Wel succesvol was de demarrage van Cobo. De leider van het algemeen klassement kreeg alleen zijn voornaamste concurrent Froom, nummer twee op 22 seconden, met zich mee.

In de laatste kilometer deed Froome een aanval op het rood van Cobo. De 31-jarige Spanjaard leek te moeten passen op het steilste gedeelte van de klim met stijgingspercentages van negentien procent, maar vond op zijn tweede adem toch weer aansluiting. Cobo leek zelfs nog de etappe te gaan winnen, maar op karakter kwam Froome alsnog als eerste boven.

Mollema eindigde als derde en pakte achttien seconden op de nummer drie van het klassement, Bradley Wiggins. De Groninger kwam echter negentien seconden tekort om de Brit in het algemeen klassement te passeren. Wout Poels was de tweede Nederlander op de achttiende plaats, op meer dan een minuut van Froome. Door de derde plaats van Mollema neemt de Nederlander de groene trui over van Joaquim Rodriguez die er vandaag niet aan te pas kwam.