Nederlandse bevolking groeit tot 2020

Redactie

De Nederlandse bevolking blijft nog tot 2020 groeien. Daarna blijft het inwonertal stabiel of wordt het kleiner. Dat voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving in een woensdag verschenen rapport.

In de Randstad is de bevolkingsgroei vanouds aanzienlijk groter dan in de rest van het land. Tot 2020 blijft dat zo. Na dat jaar neemt ook de bevolkingsgroei in de Randstad af. In andere delen van Nederland, zoals Limburg, Oost-Groningen en de Achterhoek, krimpt de bevolking de komende jaren al.

Doordat huishoudens gemiddeld nog altijd kleiner worden, blijft het aantal voorlopig toenemen, en de vraag naar woningen dus ook. In gebieden waar de bevolking blijft groeien, kan de stagnatie op de woningmarkt over enkele jaren weer voorbij zijn. De 'uitbundige prijsstijgingen' uit de jaren negentig zullen echter niet terugkeren.

Wat er na 2020 gaat gebeuren, kan het Planbureau voor de Leefomgeving niet precies voorspellen. Het planbureau heeft een optimistisch en een pessimistisch scenario gemaakt. Daartussen bestaan aanzienlijke verschillen. Welke variant werkelijkheid wordt, hangt onder meer af van de economische ontwikkeling.