Hoogleraar geschorst om fictieve onderzoeksgegevens

Redactie

Een hoogleraar van de Universiteit van Tilburg is op non-actief gesteld omdat hij onderzoeksgegevens voor zijn publicaties verzon. Dat heeft de onderwijsinstelling woensdag bekendgemaakt. De universiteit spreekt van een ernstige inbreuk op de wetenschappelijke integriteit.

Hoeveel onderzoeksgegevens professor Diederik Stapel heeft verzonnen, wordt nog onderzocht. De hoogleraar cognitieve sociale psychologie en decaan van de Tilburgse School of Social and Behavioral Sciences werkt al zes jaar bij de universiteit van Tilburg. Het bedrog kwam aan het licht nadat vanuit zijn eigen groep twijfels ontstonden, zegt een woordvoerder van de universiteit.

Een commissie onder voorzitterschap van voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen Pim Levelt moet uiterlijk eind oktober de resultaten van het onderzoek naar Stapel bekendmaken. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt besloten wat er verder met hem gaat gebeuren.