Teeven belooft aanpak illegale goksites

Redactie

Online gokbedrijven, die illegaal actief zijn, zullen zo mogelijk worden aangepakt. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag gezegd in een debat in de Tweede Kamer.

Verschillende fracties vroegen Teeven naar een reactie op uitspraken die voorzitter Robin Linschoten van de branchevereniging Stichting Online Gaming Nederland (Stiog) vrijdag doet in het tv-programma KRO Reporter. Linschoten, een voormalig VVD-politicus, zegt dat online gokbedrijven in de toekomst zullen doorgaan met hun activiteiten, ook als ze geen vergunning krijgen.

"Het is onacceptabel in een rechtsstaat dat mensen zeggen: we zijn illegaal, we blijven illegaal en we gaan er gewoon mee door", zei Teeven. De Nederlandse banken hebben beloofd geen betalingen meer te verrichten aan online gokbedrijven die op een zwarte lijst staan. Dat gaat dit najaar in. "Dan zullen we zien wat het oplevert", zei Teeven.

Teeven memoreerde dat illegale goksites tot nu toe niet of nauwelijks aan te pakken zijn. Daarom wil hij online gokken legaliseren. Online gokbedrijven kunnen dan een vergunning aanvragen. De PvdA wil dat bedrijven die nu illegaal actief zijn, straks niet in aanmerking komen voor een vergunning. Dat wilde Teeven niet toezeggen.